Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Από το "κόσκινο" του υπ. Υγείας θα περνούν όλα τα νέα φάρμακα

Υπό προϋποθέσεις θα εντάσσονται πλέον στο σύστημα αποζημίωσης όλα τα νέα φάρμακα που θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να θέσει αυστηρό πλαίσιο στην επιλογή των θεραπειών για τις οποίες θα ισχύει η συμμετοχή των ασθενών, ιδρύοντας ειδικό κέντρο για την αξιολόγηση των φαρμάκων ("Health technology assessment” (ΗΤΑ).

Το εν λόγω νομοσχέδιο με τίτλο "Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις" είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί  την Πέμπτη το μεσημέρι από τον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό.



Η λειτουργία κέντρου αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας περιλαμβάνεται στους όρους του Μνημονίου, με τους θεσμούς- όλο το προηγούμενο διάστημα- να ζητούν αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας για την υλοποίηση του. Η προθεσμία για τη δημιουργία του ΗΤΑ λήγει το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, τα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, που θα αφορούν κυρίως νέα καινοτόμα φάρμακα (τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα) θα είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους, μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να δοθεί το "πράσινο φως” και να μπει ένα φάρμακο στη θετική λίστα (λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται), θα ελέγχονται μια σειρά από παράμετροι με κυρίαρχο το κόστος της θεραπείας, πόσοι ασθενείς θα λαμβάνουν το φάρμακο και αν ήδη κυκλοφορούν παρόμοια σκευάσματα στην αγορά.
Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να αναφέρει πως καθοριστικός παράγοντας θα αποτελεί η πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα νέα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην Ευρώπη, οι φαρμακευτικές από την άλλη πλευρά εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το κατά πόσο ο παράγοντας "κόστος” θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ένταξη των καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης. Και αυτό καθώς ο προϋπολογισμός για το φάρμακο παραμένει και την επόμενη χρονιά "κλειστός” (στα 1,94 δισ. ευρώ), σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ενώ η υπέρβαση στο κονδύλι εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Μόνο φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. 
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, σε περίπτωση που ένα νέο φάρμακο δεν μπει στη θετική λίστα, είναι πολύ πιθανό να μην κυκλοφορήσει καν στην Ελλάδα, δεδομένου πως το κόστος των θεραπειών αυτών (που κυρίως απευθύνονται σε χρόνιες και σοβαρές νόσους, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά) είναι απαγορευτικό για να το πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.
Έχει εξάλλου προηγηθεί η επιβολή τέλους εισόδου ύψους 25% για όλα τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που έρχονται στην Ελλάδα (με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο), εξέλιξη που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των φαρμακευτικών. Ήδη πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να μην συμπεριλάβουν την Ελλάδα στις χώρες που θα κυκλοφορήσουν τα φάρμακά τους, ενώ η λειτουργία του HTA εκτιμάται πως θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη μετέπειτα στρατηγική τους.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr