Στη δημιουργία ενιαίου μητρώου φαρμάκων με στόχο την αντιστοίχιση των σκευασμάτων στη διεθνή κατάταξη ασθενειών ICD - 10 ξεκινούν ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ και φαρμακευτική βιομηχανία, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης της περασμένης Παρασκευής.
 

Από τη συνεργασία αυτή, θα προκύψει και η επεξεργασία των στοιχείων κατανάλωσης που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΦ, και τα οποία τμηματικά διατίθενται στα μέλη της επιτροπής.


 
Αναλυτικά, οι φαρμακευτικές θα καταθέσουν τα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων τους, τα οποία περιλαμβάνουν τις ενδείξεις για τις οποίες έχει εγκριθεί το κάθε φάρμακο. Στη συνέχεια θα γίνει πιστοποίηση για την ορθότητα των πληροφοριών από τον ΕΟΦ και τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα τα επεξεργαστεί η υποεπιτροπή που έχει συγκροτηθεί και ασχολείται με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να ενταχθούν τα φάρμακα στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες και να "κλειδώσει" η εφαρμογή των πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Παράλληλα, επεξεργασία των στοιχείων κατανάλωσης του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ, θα προσδιορίσουν πού κατευθύνεται ο κύριος όγκος των φαρμάκων, και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, καθώς θα φανούν έτσι οι θεραπευτικές κατηγορίες με την μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων τόσο σε όγκο, όσο και σε αξίες.

Στόχος τελικά, είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η αυξημένη διείσδυση των γενοσήμων, προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας.

 
Οι πληρωμές
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη στην κοινότητα (εξωνοσοκομειακά) από συμβατικά φάρμακα υπολογίζεται περί το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου στο 50% αυτών, δηλαδή περίπου 900 εκ. ευρώ για αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα ή για φάρμακα νοσοκομειακά σε περιπατητικούς ασθενείς που ολοκλήρωσαν την νοσηλεία τους και συνεχίζουν τη θεραπεία στο σπίτι.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων από τα νοσοκομεία τα ίδια, ούτε έχει γίνει ακόμη διαχωρισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων και των νοσοκομειακών φαρμάκων για περιπατητικούς ασθενείς (φάρμακα του ν. 3816 κατηγορίας 1Α και 1Β, αντίστοιχα).

Με την οριστικοποίηση των δεδομένων αυτών, θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα προάγουν την κατανάλωση των γενοσήμων, με απώτερο στόχο, τόσο τη μείωση της καταβολής πρόσθετης συμμετοχής των ασφαλισμένων, όσο και τη μείωση τελικά του clawback, σε εφαρμογή της αντίστοιχης μνημονιακής υποχρέωσης.

πηγή: healthmag