Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ ετοιμάζεται να αποστείλει εντός της εβδομάδας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας για τις νέες μειώσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, που απαιτούν οι θεσμοί.
Των Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου, Διονυσίας Προκόπη
Την ίδια ώρα, η ΠΕΦ αναμένεται να επιδώσει υπόμνημα διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά στον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την υγεία, Τζουζέπε Καρόνε. Ο κ. Καρόνε συνεχίζει να εμμένει στην ίδια μνημονιακή πολιτική, η οποία δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και υπονομεύει μία ολόκληρη και ιστορική βιομηχανία, αυτή των παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων, σχολιάζουν καυστικά στελέχη της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων.
Την περασμένη Τετάρτη (29/11/2017) τα δύο θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, συνάντησαν από κοινού τον κ. Καρόνε, προκειμένου να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους κυρίως στα θέματα τιμολόγησης. Να εκφράσουν επίσης την αγωνία τους για τη μεγάλη πίεση που ασκείται για ακόμη μία φορά στο φάρμακο και στην φαρμακευτική πολιτική.
Από την συνάντηση αυτή, διαφάνηκε ότι ο κ. Καρόνε είναι αμετακίνητος στις μνημονιακές πολιτικές των οριζόντιων και συνεχών μειώσεων τιμών, παρά το γεγονός ότι απέτυχαν παταγωδώς και να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη και να αυξήσουν τη διείσδυση των γενοσήμων.
«Δεν έχουμε καταλήξει» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το νέο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), παραδεχόμενος ότι διανύουμε περίοδο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής, προκειμένου να ανακοπούν οι συνεχείς μειώσεις τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα.
Πιο συγκεκριμένα για τη συνάντηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η
πλευρά του υπουργείου Υγείας και της ελληνικής κυβέρνησης επικαλέστηκε
την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2004, η οποία έκρινε
αντισυνταγματική (κατά το αρθρ 5 παρ 1 του Συντάγματος) την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη, ως τιμή για τα φάρμακα στην Ελλάδα.
Με τις συνεχείς μειώσεις τιμών, παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο αρκετά
οικονομικά και καταξιωμένα φάρμακα να έχουν λάβει τιμές χαμηλότερες από
τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ίδιο σκεύασμα. Η
ελληνική πλευρά ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα ώστε να διορθωθούν οι τιμές
αυτών των προϊόντων και να ευθυγραμμιστούν τουλάχιστον με τη χαμηλότερη
τιμή στην Ε.Ε. Ωστόσο, η ομάδα Καρόνε φέρεται να αρνήθηκε να
αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα: απαίτησαν στο νέο δελτίο τιμών, να μειωθούν κατά τουλάχιστον 10% οι τιμές σε γενόσημα τα οποία δεν θα έπρεπε να ανατιμολογηθούν καθώς βρίσκονται ήδη κάτω του 65% της χαμηλότερης τιμής του πρωτότυπου στην Ε.Ε. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ, εκτιμά ότι η πολιτική αυτή των Θεσμών για συνεχείς μειώσεις, δεν αφορά μόνο τα γενόσημα, αλλά και τα πρωτότυπα και τα off patent.
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ύποπτη αυτή την εμμονή των θεσμών γιατί,
καθώς δεν δικαιολογείται από την «ανάγκη εξοικονόμησης δημοσιονομικών
πόρων». Δημιουργείται δε η υπόνοια, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι ο
πραγματικός στόχος των παρεμβάσεων του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών,
ενδέχεται να είναι η εξώθηση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε
αφανισμό, μέσω ενός εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου τιμών.
Ίσως το επόμενο βήμα για τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, είναι να πάψουν να βλέπουν τον κ. Καρόνε και να απευθυνθούν σε ακόμη πιο υψηλά κλιμάκια, όπως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ή ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την υγεία Βιτένις Αντριουκάιτις, προκειμένου να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για όλα τα παραπάνω και να αναζητήσουν ταυτόχρονα λύσεις.
Εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ εξάλλου επισκέφθηκαν πριν από μερικές ημέρες τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο.
πηγή: onmed