Ενόψει 2018 και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλής εντροπίας όπως αυτό που διανύσαμε, για ακόμη μία φορά σταθήκαμε ανέτοιμοι να απαντήσουμε ρεαλιστικά στις προκλήσεις ενός κράτους που αλλάζει …και αλλάζει θεαματικά σε βάρος μας.
Αυτό έγινε διότι ο κλάδος λειτουργεί «καθ’ ομοίωσίν» του κράτους μας με χαρακτηριστική έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Έτσι ως αποτέλεσμα:
Δεν υπάρχει στόχος (άρα και ευτυχές τέλος)
Δεν υπάρχει συνέχεια, αλλά διαρκώς διαφορετικές προσωπικότητες απλά θα ζεσταίνουν τις καρέκλες του Προεδρείου αφού αναγκασμένοι να απαντούν διαρκώς σε θέματα καθημερινότητας θα χάνουν την ουσία . . .
Είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή συρρίκνωση , θα ζούμε και θα ξαναζούμε το ίδιο δυστυχές τέλος, χάνοντας διαρκώς ύλη ώσπου τελικά να υποβαθμίσουμε τον κεκτημένο τίτλο του specialist σε εργολήπτες διακινητές φαρμάκων.
Το ευθύ συμπέρασμα στο οποίο λογικά καταλήγει ο μέσος συνάδελφος σε όλη την Επικράτεια είναι:
- ότι περπατά ένα μοναχικό μονοπάτι
- ότι η ανταγωνιστική οδός είναι ο μόνος δρόμος για την σωτηρία του, όπου θεωρεί κεκτημένο του δικαίωμα: την δυνατότητα να ρευστοποιήσει αξιακά αποθέματα του κλάδου κανιβαλίζοντας τιμολογιακά, υπερωριακά και κοινωνικά τον συνάδελφο
- - ότι τελικά μπορεί να λειτουργεί και εκτός συνόλου και ελέγχου
- Ο στόχος μας είναι διττός και αφορά τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον μας.
Α. Στο εσωτερικό μας
Οργάνωση , Διοίκηση
1. Ομάδα εργασίας «τιμών Φαρμάκων» με στόχο την διαχείριση και τον έλεγχο των τιμών των ΜηΥποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων είτε Συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Με έκδοση και παρακολούθηση των τιμών των Μ.Υ.Συ.Φα!, και διαχείριση της εικόνας του φαρμακοποιού του κοινοτικού φαρμακείου που θα τσαλακώνεται από τις τιμολογιακές αποκλίσεις!
Δεν δύναται να διακινούνται σήμερα στην Ελληνική αγορά φάρμακα πολυετών ερευνών κάτω από την τιμή που κοστίζει ένας καφές και να μην παρουσιάζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ασθενή και το ασφαλιστικό ταμεία με την επιλεγμένη στρατηγική.
Αυτό για να καταπολεμήσουμε την υποκατάσταση και να επανενταχθούμε εμφατικά πλέον στην τιμολογιακή (φαρμακευτική) πολιτική, επαληθεύοντας τελικά και τον ρόλο του Συμβούλου του Υπουργείου σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής .
2.«Επανενεργοποίηση» και ανάπτυξη του ΙΔΕΕΑΦ με ΕΘΝΙΚΗ ατζέντα & πρόγραμμα δράσης το οποίο να ανακοινώνεται στην αρχή κάθε έτους σε δήλες ημερομηνίες, με άμεσο και σαφή στόχο την κατά τόπους ομοιογενή εκπαίδευση των συναδέλφων ανά την Ελλάδα.
Δεν μπορεί το ΙΔΕΕΑΦ να εξαντλεί το σκοπό του με τα Τεταρτιάτικα ιντερνετικά μαθήματα στο διαδίκτυο σε μια χώρα μηχανογραφικά και ιντερνετικά αναλφάβητη. Το ΙΔΕΕΑΦ οφείλει να έχει ενιαία κλαδική Εθνική πολιτική δια βίου εκπαίδευσης στοχεύοντας στην προαγωγή της γνώσης σε όλους τους συναδέλφους, ειδικά ΣΗΜΕΡΑ στην ασθενοκεντρική στροφή που έχει λάβει το κοινοτικό φαρμακείο.
Δεν είναι δυνατόν ο κλάδος να στερείται ποιοτικές δράσεις όπως αυτή του συναδέλφου Μακρυγιάννη που στο τιμόνι του ΙΔΕΑΑΦ έφερε σε πέρας τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΓΕΔΙΦΑ αλλά και την πρώτη Εθνική Γαληνική Φαρμακοποιία που τόσο ανάγκη την έχει ο κλάδος !
3. Ομάδα εργασίας με στόχο την Επικαιροποίηση του Εθνικού Συνταγολογίου (Επιστημονική επιτροπή) τόσο σε Γαληνικό και κλασικό
Α. Στο εξωτερικό περιβάλλον
Αφορά Κοινωνία και Κράτος (Ασφαλιστικά Ταμεία)
Κοινωνικά Φαρμακεία, Ενιαία πολιτική και έλεγχος, μέσα από την εμπειρία και την πρακτική καταξιωμένων συναδέλφων όπως του Συναδέλφου Κ Σ. Καρλατήρα και το παράδειγμα του ΦΣ Ευβοίας με στόχο την περιφερειακή ενεργοποίηση των συλλόγων: Προϋποθέτει :
Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο οφείλουμε να συντάξουμε ως ΠΦΣ με τους νομικούς Συμβούλους μας, να το διανείμουμε κατά τόπους στους ΦΣ έτσι ώστε να είναι σε θέση να το παρακολουθούν εύρυθμα
Υπηρεσίες, Δημιουργία ομάδας εργασίας με στόχο την παροχή υποστήριξης στο Προεδρείο του ΠΦΣ για την εφαρμογή τιμοκαταλόγου όπως : την επαγγελματική αμοιβή διανυκτέρευσης, η οποία θα καλύψει και την έλλειψη κινήτρων στους συναδέλφους για την επιστροφή στις λίστες διανυκτέρευσης ειδικά τώρα που νομοθετικά αναζητείται λύση στο ζήτημα!
Μελέτη και προαγωγή του ρόλου του φαρμακοποιού σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή δημόσιας Υγείας η οποία να μετατρέψει σε αξία την προσφορά του φαρμακοποιού στο Εθνικό σύστημα υγείας έτσι ώστε να αρχίσουμε να δομούμε επιχειρήματα για την είσοδο και νομοθέτηση και άλλων υπηρεσιών στο φαρμακείο !
Εκπόνηση Φαρμακοεπιδημιολογικών μελετών μέσα από την καθημερινότητα του φαρμακείου μας ενσωματωμένα στα μηχανογραφικά προγράμματα μας τα οποία να απελευθερώνουμε στην κοινωνία διαρκώς ! , δίνοντας έμφαση στον επιστημονικό μας ρόλο και απομακρύνοντας την διαπραγματευτική πρακτική της λαϊκής από την καθημερινότητά μας.
Εθνικές καμπάνιες με στόχο τον πολίτη δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό μας ρόλο ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα του εκλεκτού συναδέλφου Κ. Βαρδιάμπαση στο Ρέθυμνο! Κεντρικός συντονισμός και επιμέλεια με στόχο την δημιουργία ενημερωτικής γωνιάς στα φαρμακεία μας με επίκεντρο τον πολίτη
Με τις πιο πάνω κινήσεις θα οδηγηθούμε με καλύτερες πιθανότητες να αντιτάξουμε στην άναρχη οικονομία της αγοράς που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, μια οργανωμένη και Κεντρικά Συντονισμένη Πολιτική που θα επιβάλλουμε εμείς μέσα από το Σεβασμό στον ασθενή ασφαλισμένο και την προσφορά στο Σύστημα που ακόμα και αν αρνηθούν Θα τους εκθέσει Ανεπανόρθωτα !
Πάνος Ζαρογουλίδης ΜΒΑ Φαρμακοποιός Πρόεδρος Φ.Σ Πέλλας