Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

ΦΣΘ: Εθελοντική αιμοδοσία στις 31 Ιανουαρίου


Την 9η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει, στις 31 Ιανουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (14:30- 18:00, Εθνικής Αντιστάσεως 173-175) συνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της Tράπεζας Aίματος, που δημιούργησε το 2013. 


Η αιμοδοσία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου και τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών, αλλά και για φίλους και γνωστούς. 

Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους είτε το ΑΜΚΑ τους είτε το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας.

Η Τράπεζα Αίματος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αριθμεί προς το παρόν 96 μέλη, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές για την εθελοντική δράση της. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, που στηρίζει τον Σύλλογο σε κάθε κάλεσμά του. 

Στόχος της τράπεζας είναι να ευαισθητοποιήσει τους φαρμακοποιούς της πόλης στο θέμα της δωρεάς αίματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο τα αποθέματα σε φιάλες αίματος και να δοθούν σε όσους συναδέλφους τους ή συγγενικά τους πρόσωπα χρειάζονται επιτακτικά αίμα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υγείας πιθανόν έχουν.

«Η μεγαλύτερη δύναμη της αιμοδοσίας είναι όλοι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι απλώνοντας το χέρι τους προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό, που πραγματικά σώζει ζωές» δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΦΣΘ, Θάνος Αλειφτήρας, ο οποίος είναι χρόνια εθελοντής αιμοδότης.

Παράλληλα τονίζει ότι «η ανάγκη για αίμα είναι άμεση, επιτακτική και διαρκής. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας που χρειάστηκαν αίμα. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια για να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους. Εάν δεν συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός φιαλών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να εξυπηρετούμε κατά προτεραιότητα τους αιμοδότες».

«Πιστεύω ότι όταν μπορούμε να δώσουμε αίμα, πρέπει να το δίνουμε. Με τον τρόπο αυτό δεν βοηθάμε μόνο έναν συγγενή ή κάποιον φίλο μας, αλλά και ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Αυτό ακριβώς είναι και το δώρο της ζωής» δηλώνει ο φαρμακοποιός Χαράλαμπος Σαββόπουλος, ο οποίος είναι αιμοδότης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. 

Άρχισε να δίνει αίμα στο ΑΧΕΠΑ και όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δημιούργησε τη δική του Tράπεζα Aίματος ήταν από τους πρώτους συμμετέχοντες στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Άλλωστε ο κ. Σαββόπουλος έχει βιώσει την αγωνία που νιώθουν όσοι ψάχνουν να βρουν αίμα για κάποιον δικό τους άνθρωπο, του οποίου η ζωή κινδυνεύει.

«Αυτό που με κινητοποίησε να γίνω αιμοδότης ήταν ότι κάποια στιγμή χρειάστηκε αίμα ένας δικός μου άνθρωπος και δεν μπορούσαμε να βρούμε. Περάσαμε δύσκολα. Κάποιοι συγγενείς δεν μπορούσαν να δώσουν για λόγους υγείας κι αυτό με έπεισε ότι όταν μπορείς να δώσεις αίμα, να το δίνεις, διότι δεν ξέρεις πότε και για ποιον θα χρειαστεί» λέει ο τελευταίος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση να σκέφτεται τη σημασία της δωρεάς αίματος μόνο όταν το πρόβλημα έρχεται στην πόρτα του καθενός.

«Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο. Και προσφέροντας λίγο από το αίμα μας μπορούμε να βοηθήσουμε και συνανθρώπους μας τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Μόνο κερδίζουμε από αυτή την πράξη ανθρωπιάς» τονίζει ο κ. Σαββόπουλος.

Έναυσμα για να γίνει αιμοδότρια αποτέλεσαν για την φαρμακοποιό Βασιλική Βελούδη οι αιμοδοσίες του ΦΣΘ. 

Η ίδια έχει δώσει πολλές φορές αίμα, ενώ χρειάστηκε και να πάρει αίμα από την τράπεζα του Συλλόγου για συγγενικό πρόσωπο.

«Είναι μοναδικό το συναίσθημα να προσφέρεις γνωρίζοντας ότι μπορεί το δικό σου αίμα να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου που το έχει ανάγκη, είτε είναι συγγενής σου είτε κάποιος που δεν γνωρίζεις. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στις αιμοδοσίες του Συλλόγου, εφόσον πληρούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις» τονίζει η κ. Βελούδη.


real.gr