Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Πώς θα στείλετε χρήματα σε άλλη τράπεζα χωρίς προμήθεια και χωρίς ΙΒΑΝ παραλήπτη

IRIS: Λεφτά στο κινητό δωρεάν από Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha

Θέλετε να στείλετε έως 500€ ημερησίως από τον λογαριασμό σας σε παραλήπτη άλλης τράπεζας (ή και της ίδιας) χωρίς να χρεωθείτε απολύτως τίποτα αλλά και να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή σας σε πραγματικό χρόνο ακόμα και αν δεν είναι εργάσιμη ώρα/ημέρα;

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν στέλνετε έμβασμα σε άλλη τράπεζα χρεώνεστε από 1€ έως 4€ (από γκισέ και παραπάνω), ενώ ταυτόχρονα χρεώνεται και ο παραλήπτης με έξοδα εμβάσματος. Η μεταφορά αυτή δε, πραγματοποιείται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Τώρα λοιπόν έρχεται το σύστημα IRIS για να πραγματοποιεί τις συναλλαγές αυτές ΑΝΕΞΟΔΑ και ΑΜΕΣΑ. Μοναδικός περιορισμός τα 500€ ημερησίως.

Επιπλέον δε, αυτό μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας τηλέφωνο.

Πώς θα ενεργοποιήσετε την υπηρεσία IRIS


Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξουσιοδοτήσετε την τράπεζα της επιλογής σας για να δηλώσει έναν λογαριασμό σας στο IRIS, στον οποίο θα λαμβάνετε τα χρήματα που σας στέλνουν οι άλλοι μέσω της νέας υπηρεσίας.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει όταν συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο internet banking ή στο mobile banking να κάνετε εγγραφή στο IRIS –ουσιαστικά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η νέα υπηρεσία εγκαινιάζει μια νέα εποχή στα τραπεζικά εμβάσματα, αφού:

Δεν χρεώνεστε για μεταφορές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Εάν χρησιμοποιήσετε τους παραδοσιακούς τρόπους μεταφορών (έμβασμα στο γκισέ ή e-banking), μπορεί να χρεωθείτε από 4 ευρώ (e-banking) έως 15 ευρώ (ταμείο).

Η μεταφορά γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι πρότινος, το νωρίτερο που μπορούσαν να μεταφερθούν χρήματα σε λογαριασμό άλλης τράπεζας ήταν η μία εργάσιμη ημέρα, αν και συνήθως χρειάζονται δύο εργάσιμες.

Δεν χρειάζεστε το IBAN του παραλήπτη. Εφόσον ο παραλήπτης έχει κάνει εγγραφή στο IRIS, αυτό σημαίνει ότι έχει δηλώσει το IBAN του λογαριασμού του όπου θέλει να λαμβάνει τα χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τον παραλήπτη από τις επαφές του τηλεφώνου σας. Αρκεί δηλαδή ο τηλεφωνικός του αριθμός.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στις υπηρεσίες τους τη νέα δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων από το κινητό:
  • IRIS 24/7 Payment από την Τράπεζα Πειραιώς
  • Paf Payments από τη Eurobank
  • Alpha Quick Transfer από την Alpha Bank
  • i-bank Pay από την Εθνική Τράπεζα

Για να στείλετε χρήματα:


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είστε εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία IRIS. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής για κάθε τράπεζα, επιλέγετε τον γνωστό σας όπου θέλετε να στείλετε τα χρήματα από τον τηλεφωνικό σας κατάλογο. Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές μέσω IRIS υπάρχει ανώτατο όριο 500 ευρώ.

Για να πάρετε χρήματα:

Επίσης θα πρέπει να έχετε γραφτεί στο IRIS. Μόλις σας μεταφέρουν τα χρήματα, λαμβάνετε γραπτό μήνυμα στο κινητό σας (SMS) που σας ενημερώνει για το ποσό και τον αποστολέα.
Ακόμα κι αν δεν είστε εγγεγραμμένος όταν κάποιος σας στείλει χρήματα, μπορείτε να δηλώσετε εκ των υστέρων τον λογαριασμό που σας βολεύει και να εισπράξετε έτσι κανονικά τα χρήματα....

Farmakopoioi με πληροφορίες από insider.gr