Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Καταργούνται οι επισκέψεις στους Ελεγκτές Ιατρούς

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα για τους ασφαλισμένους όλες οι επισκέψεις στους Ελεγκτές Ιατρούς.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενεργοποιεί μια σειρά ψηφιακών συστημάτων που θα αποδεσμεύσουν τους ασφαλισμένους, αλλά και τους παρόχους από το ενδιάμεσο στάδιο και την ταλαιπωρία της έγκρισης συνταγών και παραπεμπτικών από τους ελεγκτές ιατρούς.

Η αρχή έγινε με την.....


.... αναβάθμιση της εφαρμογής έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Virus γύρω από τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, πριν από περίπου 1 έτος.

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε

Ειδικότερα, στην εφαρμογή ενσωματώθηκε εξελιγμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο παρακολουθεί τη δαπάνη ανά Α.Μ.Κ.Α. σε σχέση με τα ανώτερα όρια αποδιδόμενων παροχών ανά είδος παροχής και διάρκεια ισχύος που καθορίζει ΕΚΠΥ, κατά την έκδοση της γνωμάτευσης από τον ιατρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η πλήρης εφαρμογή των συστημάτων θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου, όταν και οι επισκέψεις με φυσική παρουσία στους ελεγκτές θα καταργηθούν. Στόχος δεν είναι μόνο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα έχουν και σαφέστερη ενημέρωση για τις παροχές που δικαιούνται. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και για τους παρόχους, ενώ σημαντικό όφελος θα υπάρξει και για τον ΕΟΠΥΥ, από τον έλεγχο των δαπανών. Οι ελεγκτές ιατροί αναμένεται να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρησίες.

Ειδικότερα, σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο Ε.Κ.Π.Υ., ο ιατρός λαμβάνει πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, μέσω μηνυμάτων και επιλογών στην οθόνη, κατά πόσο μπορεί να «γράψει» την παροχή, συγκριτικά με όσες έχει λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«Σε κάθε περίπτωση, η γνωμάτευση δύναται να εκδοθεί και να εκτυπωθεί με την ένδειξη της αναγκαιότητας απόφασης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.) του ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης», διευκρινίζεται. Διαφορετικά, ο γιατρός ενημερώνει τον ασφαλισμένο πότε μπορεί να παραλάβει τη γνωμάτευση. «Αντίστοιχοι έλεγχοι, έχουν προστεθεί και στην εφαρμογή εκτέλεσης των γνωματεύσεων από τους παρόχους, για τις παροχές, οι οποίες αναφέρονται σε χρηματικά όρια, ανάλογα με τα αποδιδόμενα είδη (π.χ. Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, κτλ) με εκτύπωση αντίστοιχης ένδειξης σε περιπτώσεις υπερβάσεων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, έως την Παρασκευή θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία ενεργοποιείται ο real time έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικέςσε α’ φάση, ενώ σε β’ φάση θα εφαρμοστεί στις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις(όπως οι μαγνητικές εξετάσεις). Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο πρακτικά σημαίνει πως με την αναγγελία εισόδου στο σύστημα παρέχονται πληροφορίες για τον ασθενή και τη δαπάνη.

215 γιατροί και φαρμακοποιοί θα απασχοληθούν στο σύστημα real time ελέγχου, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και ένα call center για την επίλυση πιο περίπλοκων περιπτώσεων. Εκτιμάται ότι μεταξύ αυτών θα είναι και πρώην ελεγκτές ιατροί.

Εν τω μεταξύ, κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα αποκλειστικής πρόσβασης στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας του, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ. Υποβάλλοντας σχετικό αίτημα και μετά την ενεργοποίηση από το θεράποντα ιατρό, ο ασφαλισμένος μπορεί να πληροφορηθεί προσωπικά, για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παροχές, που έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει από τον Οργανισμό.

Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως σύντομα θα ενεργοποιηθεί μια νεότερη πιο εύχρηστη και διαδραστική εκδοχή του Φακέλου Ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες της τελευταίας 5ετίας, για παροχές σε φάρμακα, νοσηλείες, αναλώσιμα κοκ.