Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Κ. Λουράντος: «Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει σε τιμές χαμηλότερες από την χονδρική»

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ...."

Με αφορμή την επιστολή πολίτη, πάσχοντα από κοιλιοκάκη, θα ήθελα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τα αναλώσιμα.

Ο πολίτης διαμαρτύρεται εντόνως σε αυτή την επιστολή ότι τα φαρμακεία της Αττικής αρνούνται να του εκτελέσουν συνταγές με σκευάσματα για την κοιλιοκάκη «με τη δικαιολογία του τύπου ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την εξόφληση τους, ότι το κέρδος είναι ασύμφορο, ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στις εταιρείες». Επίσης αναφέρει ότι «αρκετά φαρμακεία παίρνουν παράνομα συμμετοχή 25% για να φέρνουν τα σκευάσματα, ενώ η συνταγή αναγράφει 0%».

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι.....


.... οι φαρμακοποιοί στηρίζουμε χρόνια τους ασφαλισμένους πολίτες αυτής της χώρας, φροντίζοντας για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ατελείωτες καθυστερήσεις πληρωμών από τα ταμεία (φέτος πληρωνόμαστε χρωστούμενα ταμείων από το 2011 και το 2012).

Στην περίπτωση των αναλωσίμων, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε για μια ακόμα φορά να δοκιμάσει τις αντοχές μας, ορίζοντας τιμές αποζημίωσης ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ από τις τιμές χονδρικής με τις οποίες τα προμηθεύεται, ενώ παράλληλα έχει απαγορεύσει από τα φαρμακεία να παίρνουν τη διαφορά που προκύπτει και ενώ αποζημιώνει τα φαρμακεία με καθυστέρηση μέχρι και 8 μηνών.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά της τιμής και τα χρήματα που υπολείπονται να πάρει, θα τα πάρει μετά από μήνες αν καταφέρουν να περάσουν από τις συμπληγάδες των παράλογων περικοπών.

Δια του λόγου το αληθές λοιπόν αναφέρω ενδεικτικά τιμές αγοράς των σκευασμάτων και τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ:

Αλεύρι για ψωμί 1Kgr: χονδρική τιμή αγοράς 5,94+ΦΠΑ=6,72 . Τιμή αποζημίωσης από ΕΟΠΥΥ: 4,50 !!!

Κριτσίνια 200gr: χονδρική τιμή αγοράς 4,40+ΦΠΑ=5,46.
Τιμή αποζημίωσης από ΕΟΠΥΥ: 4,01 !!!

Κουλουράκια κακάο 150gr: χονδρική τιμή 4,00+ΦΠΑ=4,96
Τιμή αποζημίωσης από ΕΟΠΥΥ: 4,01 !!!

κ.λ.π.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την έντονη αγανάκτησή μας για την απόφαση του να κάνει οικονομική πολιτική εις βάρος των φαρμακοποιών και μάλιστα στα ... μουλωχτά και η απάντηση του είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ... πιέζει τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές (!!!).

Στην ουσία δηλαδή, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κρατάει ομήρους τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς για να εκβιάσει τις εταιρείες. Και αυτό το βρίσκει λογικό! Ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος !!!

Έχω ζητήσει το τηλέφωνο του συγκεκριμένου πολίτη που έστειλε την επιστολή ώστε να μπορέσω να του εξηγήσω την πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί...

Πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν πως πολίτες και φαρμακοποιοί είμαστε τα μόνα θύματα στην αδίστακτη πολιτική που αποφάσισε να κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρισκόμαστε απέναντι ο ένας στον άλλον.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, όλα αυτά που γράφει στην επιστολή του ο διαμαρτυρόμενος πολίτης, καθώς και το γεγονός ότι "η κοιλιοκάκη ως αυτοάνοσο νόσημα με ταχεία αύξηση στην χώρα μας, μπορεί να εκδηλωθεί στον καθένα μας και πως πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κιλό αλεύρι", αλλά ας διαμαρτυρηθεί στον υπαίτιο όλης αυτής της ταλαιπωρίας και αναλγησίας που είναι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 6871706-8.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ