Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Iάσονας Φωτήλας Αν. Τομεάρχης Υγείας ΝΔ: «ΜΗΣΥΦΑ υπό όρους στα supermarket»

O Ιάσονας Φωτήλας, Aναπληρωτής Tομεάρχης Yγείας & Bουλευτής Αχαΐας της ΝΔ μιλάει στο www.toavriotisygeias.gr και μεταξύ άλλων επισημαίνει: Λιγότερο κράτος στην υγεία, έμφαση στους σοβαρά πάσχοντες και στην ΠΦΥ, συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΜΗΣΥΦΑ υπό όρους στα supermarket και με κανόνες στην τιμολόγηση.

Συνέντευξη: Δήμητρα Γιώτη


Κύριε Φωτήλα, μόλις προχθές υπήρξε καταγγελία για ακύρωση χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Το σχόλιο σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Κυρία Γιώτη, και εγώ ως αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ με ερωτήσεις μου στη βουλή και ο Τομέας Υγείας της ΝΔ έχουμε φέρει πολλές φορές το θέμα της ακύρωσης χημειοθεραπειών στα νοσοκομεία της χώρας μας και ειδικά στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως, που έχει σπάσει κάθε όριο κυνισμού και απανθρωπιάς, έχει άλλες «προτεραιότητες» και εξαντλεί την ευαισθησία της μόνο σε προσλήψεις κομματικών ημετέρων. 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για τις προσλήψεις αυτές μέσα σε 3 χρόνια διακυβέρνησής της! Ένα μικρό μέρος από αυτά τα χρήματα θα αρκούσε για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θέλω επίσης με την ευκαιρία της συνέντευξης να επαναλάβω τη δέσμευση του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι ογκολογικοί ασθενείς θα λαμβάνουν τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φάρμακα στο σπίτι και δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στις ουρές του ΕΟΠΠΥ. Ο ανθρωπισμός για μας δεν είναι κούφιες υποσχέσεις αλλά θα λάβει συγκεκριμένη μορφή όταν θα έρθουμε στην κυβέρνηση.

Ξεκινώντας με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην Δημόσια Υγεία, μπορείτε να μας δώσετε τους βασικούς πυλώνες της δικής σας πολιτικής που θα οδηγήσουν την χώρα μας να έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία;

Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε στο κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα στην υγεία, βρίσκονται στην καρδιά του προγράμματος της ΝΔ. Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας αποτελεί καταρχάς η σωστή κατανομή των μονάδων υγείας προς όφελος πάντα των ασθενών σε μία εποχή που θέλουμε να βρούμε λύσεις με τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Γιατί εμείς, ξέρετε, δεν πιστεύουμε ότι λεφτά υπάρχουν αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε εξοικονομήσεις εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς απολύσεις και μειώνοντας την σπατάλη που υπάρχει ακόμα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο για τους ασθενείς, οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας – με τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ-, τα νοσοκομεία αλλά και οι εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος.

Επιπλέον, πυλώνας του προγράμματός μας αποτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει δημιουργική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και όχι όπως γίνεται σήμερα με επιβολή του στους πολίτες με την κρατικίστικη λογική των ΤΟ.Μ.Υ που έχει αποτύχει οριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση επιπλέον πρέπει να δοθεί και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την ψυχική υγεία αλλά και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας με καμπάνιες πρόληψης. Δείτε τι έγινε με τη νόσο της ιλαράς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άργησε να καταλάβει την έξαρση της επιδημίας με αποτέλεσμα εκατοντάδες κρούσματα και δυστυχώς ακόμη και θανάτους.

Η ΝΔ πιστεύει στην καθολική δημόσια αναδιανεμητική υγεία και πρόνοια;

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η υγεία - όπως και η παιδεία άλλωστε - είναι δημόσια αγαθά και γι’ αυτό πρέπει να παρέχονται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης. Επειδή είναι δημόσια αγαθά δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να παρέχονται μόνο μέσω κρατικών δομών. Το κράτος μπορεί να αγοράσει και υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα – όπως συμβαίνει και σήμερα - που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στους πολίτες, φθηνότερα πολλές φορές. Επιπλέον, γνωρίζετε πως έχει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που είναι στα όρια τους λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών και της ταυτόχρονης αύξησης των πολιτών που αναζητούν θεραπεία. Πιστεύω λοιπόν ότι μία αναμορφωμένη σχέση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη για τους ασθενείς.

Η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις τιμών με αποτέλεσμα ο πολίτης να πρέπει να πληρώνει περισσότερα χρήματα για τα φάρμακα του. Πώς προσαρμόζεται η ΝΔ στα νέα δεδομένα;

Είναι αλήθεια κ. Γιώτη πως η χώρα μας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η γενική κατεύθυνση είναι μερικά από αυτά τα φάρμακα, και κάτω από συγκεκριμένους όρους, να μπορούν να πωλούνται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θέλω εδώ να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποσχέθηκε στους φαρμακοποιούς ότι θα καταργούσε αυτή τη ρύθμιση, όπως και τόσες άλλες άλλωστε, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία έκανε και εδώ τα αντίθετα. Εμείς στη ΝΔ δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο του ψέματος και της απάτης. Επί του συγκεκριμένου τώρα, γνωρίζουμε πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά η ενδεικτική λιανική τιμή για τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή έχει δημιουργήσει ανισορροπίες στην αγορά. Υπάρχει δηλαδή πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή και η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ όπως έγινε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ουσιαστικά ζημίωσε τον φαρμακοποιό και ήταν χωρίς όφελος για τον πολίτη. Χρειάζεται λοιπόν και εδώ μία συνεννόηση σε ρεαλιστική βάση με τους εμπλεκόμενους φορείς (φαρμακοποιούς, φαρμακευτική βιομηχανία, ΕΟΦ) που δεν θα βασιστεί σε κούφιες υποσχέσεις και θα είναι αμοιβαία επωφελής προς όλους και κυρίως για τους πολίτες.