Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν για την περίθαλψη μελών τους

Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά ανέβαλαν ή καθυστέρησαν τη λήψη ιατρικών συμβουλών και θεραπείας μέλους τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
 
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Δείχνουν οριακή βελτίωση αναφορικά με την εισοδηματική κινητικότητα, αλλά περισσότερα από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν πως διαβιώνουν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (έως 10.000 ευρώ). Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 16,3% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,2% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

Πάνω από τρία στα πέντε νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους. Τα πολυμελή νοικοκυριά (άνω των πέντε μελών) και τα νοικοκυριά με ανέργους, αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.


 
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως διευρύνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι αύξησαν (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) την ιδιωτική δαπάνη για την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη και τη θέρμανση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του νεοσύστατου προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τις δημόσιες δομές Υγείας.
 

Ευημερία


Επισημαίνουν πως η τάση διεύρυνσης της ιδιωτικής δαπάνης για την εξασφάλιση αγαθών κοινωνικού χαρακτήρα (υγεία, θέρμανση) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία εν γένει.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι πως σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (47,8%) δηλώνουν πως κάποιο από τα μέλη τους ανέβαλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείας, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Βάσει των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στα κατώτατα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν αυξήσει τα έξοδα σε οικιακούς λογαριασμούς κατά 17%, και σε μεταφορές 25% από το 2009.

Δημ.Κ.
 
πηγή: iatronet