Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Γιάννης Δαγρές στο DailyPharmaNews: «Το ΣτΕ ακυρώνει τον εαυτό του, η μάχη δεν έχει κριθεί»

Με ψυχραιμία και προσοχή αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί την αποδοχή από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Επίσημα ο κλάδος δεν έχει......


..... εκδώσει ακόμη κάποια ανακοίνωση καθώς το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) το μεσημέρι της Πέμπτης το οποίο συνέπεσε να έχει προγραμματιστεί πριν ακόμη την ανακοίνωση των κακών για τον κλάδο μαντάτων.

Πάντως το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο DailyPharmaNews για το θέμα υποστήριξε ότι ναι μεν πρόκειται για μία άσχημη εξέλιξη αλλά ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι η εξέλιξη με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων σημαίνει τρία πράγματα: 

Το πρώτο είναι ότι δυστυχώς το ΣτΕ ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό όταν το ίδιο κείμενο την μία στιγμή το κρίνει ως απαράδεκτο και την άλλη στιγμή ως παραδεκτό, μία «αμφισημία» που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Το δεύτερο είναι ότι οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι όλα όσα έγιναν αναφορικά με τα φαρμακεία κατά την εποχή των μνημονίων δεν έγιναν με στόχο να βελτιωθούν κάποια πράγματα αλλά έγιναν με σκεπτικό να εξυπηρετηθούν οι παράλογες εμμονές κάποιων κύκλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διεθνών παραγόντων. 

Και το τρίτο είναι ότι η μάχη για την επικράτηση του ορθού, δηλαδή της επαναρύθμισης του καθεστώτος λειτουργίας των φαρμακείων με το σωστό και σύγχρονο τρόπο ο οποίος ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης παραμένει ακόμη ανοιχτή και δεν έχει κριθεί.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και τέως πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος στο λογαριασμό του στο facebook, κάνει ένα σχόλιο με ιδιαίτερη σημασία σημειώνοντας ότι πολέμησε για το θέμα «και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο! Κερδίσαμε στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτή την επιτροπή μίλησα εκ μέρους όλων των Ελλήνων συναδέλφων! Όμως δεν υπήρξε συνέχεια, αφού την ώρα που δίναμε την μάχη μας, συνάδελφοι συνδικαλιστές παρέδιδαν τα φαρμακεία τους σε ιδιωτικά κεφάλαια κρατώντας τι 1%!!!! Τι άλλο να κάνω;;;».

Η αναφορά του προέδρου του ΦΣΑ σε συνδικαλιστές που έχουν παραδώσει τα φαρμακεία τους σε ιδιωτικά κεφάλαια κρατώντας το 1% δεν είναι τυχαία και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται πολλά χρόνια στα πράγματα και λαμβάνουν αποφάσεις για τον κλάδο.

Επιπλέον ο κ. Λουράντος σημειώνει με νόημα ότι «το ιδιοκτησιακό δεν κατέπεσε στο ΣτΕ στην ουσία του, αλλά επειδή δεν ήταν δομημένο με προεδρικό διάταγμα αλλά με υπουργική απόφαση. Τώρα λοιπόν έγινε από την Κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα και .... όλα καλά!!!!!! Η υποκρισία και ο τακτικισμός σε όλη την μεγαλοπρέπεια !!!».

Το θέμα, όπως είναι λογικό, απασχολεί όλους τους φαρμακοποιούς. Ένα σχόλιο που έγινε από φαρμακοποιό στο Χρονολόγιο του κ. Λουράντου είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Λέει λοιπόν ο φαρμακοποιός: «Ας σκεφτεί ο καθένας μας πως συνέβαλε σε αυτό το πλαίσιο. Από εκείνους που μιλούσαν για αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους συναδέλφους μέχρι άλλους που ονειρεύονταν... Προσωπικές αλυσίδες φαρμακείων... Από εκείνους που παραβίαζαν το ωράριο μέχρι εκείνους που έκαναν δώρα εκπτώσεις και... "Εξυπηρετήσεις"... Τώρα ήρθε η ώρα να παίξουν με τα μεγάλα παιδιά...».

Το θέμα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού αφορά όλους τους φαρμακοποιούς, εκείνοι όμως που καίγονται κυριολεκτικά για τις εξελίξεις είναι οι φαρμακοποιοί των μεγάλων αστικών κέντρων και γι’ αυτό έχει βαρύνουσα σημασία ο τρόπος αντίδρασης –πέρα από εκείνη του ΠΦΣ- των διοικήσεων των συγκεκριμένων Συλλόγων.