Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ο «φάκελος εμβόλια» του 2008

Καθώς η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis μοιάζει να έχει κολλήσει στις τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης και στο αίτημα της αντιπολίτευσης για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, η έρευνα της Δικαιοσύνης για το πάρτι στην υγεία συνεχίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει εκ νέου ο «φάκελος εμβόλια», δηλαδή η μαζική παραγγελία αντιγριπικών το έτος 2008 – 2009 επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο σχετικές φάκελος θα έρθει σύντομα στη Βουλή για τα περαιτέρω.


Υπενθυμίζεται πως, προ μηνός, ο κ. Αβραμόπουλος είχε δώσει αναλυτική απάντηση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πως πως εκείνη την περίοδο ο έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης δεν άνηκε στο δικό του Υπουργείο, αλλά στα: Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος είχε σημειώσει: «Το κράτος απέδειξε ότι προνοεί, προλαμβάνει, προστατεύει λειτουργεί.  Η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως, όμως, η εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων που δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών. Κάτι που δικαίως απαιτούσαν οι πολίτες. Και εδώ, στο μεγάλης σημασίας αυτό έργο, λάβαμε παράλληλα κάθε μέτρο για να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Με πρωτοβουλία μου συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.
Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση, την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων. Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο!»
newpost.gr