Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Σε αποδρομή η γρίπη, με δύο νέα κρούσματα και θανάτους - Τέλος περιόδου σε τέσσερις εβδομάδες

Σαφώς πτωτική τάση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα.

Οι επισκέψεις στον γιατρό βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το σχετικό γράφημα που παρατίθεται πιο κάτω, υπολείπονται τέσσερις εβδομάδες (εκτός απροόπτου) για να φτάσει στα χαμηλότερα δυνατά, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
   
Πτωτική είναι η τάση και στην ιλαρά, η οποία, ωστόσο, προσβάλλει περίπου δέκα Έλληνες σε ημερήσια βάση.

 
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στην πρόσφατη έκθεση για την εποχική γρίπη, αναφέρεται πως κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι και δύο σοβαρά κρούσματα με επιβεβαιωμένη παρουσία ιών.

Το σύνολο των νεκρών από επιπλοκές της γρίπης κατά την τρέχουσα περίοδο (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) έχουν ανέλθει στους 36 και από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι μόλις οι τέσσερις.

Την ίδια περίοδο, έχουν καταγραφεί 106 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές γρίπης, από τους οποίους οι 102 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 14.

Οι επιστήμονες αναδεικνύουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, εκτιμώντας, πάντως, πως η δραστηριότητά της είναι σε πτωτική τάση.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται συνοπτικά η εικόνα από τη δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 2017 – 2018.
 

 

Ιλαρά


Σε πτωτική τάση, αλλά με δέκα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι και η ιλαρά, η οποία έχει προσβάλλει 2.500 Έλληνες, έναντι 2.431 την περασμένη εβδομάδα (69 νέα κρούσματα).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταγράφεται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.


Δημ.Κ.