Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον ΦΣ Λέσβου


Ο ΦΣ Λέσβου διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο την Κυριακή 15 Απριλίου 2018, με θέμα «σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών από τον ασθενή – ο ρόλος του φαρμακοποιού».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του ΑΠΘ με συντονιστή τον  κ. Τσανάκα Ν. Ιωάννη, Καθηγητή  Παιδιατρικής  Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Δ/ντης της  Γ´ΠΔ, & τους συνεργάτες του, κ. Κυρβασίλη Φ. και κ. Χατζιαγόρου Ε, επίκουρους Καθηγητές της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.


Οι Στόχοι του σεμιναρίου αυτού είναι:
1.       Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών σχετικά με την παθοφυσιολογία του αναπνευστικού και των κυριοτέρων νόσων του, όπου είναι αναγκαία η χρήση  εισπνεόμενων  φαρμάκων.
2.       Η πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών,  με τη μέθοδο  put your hands on ”,  στη χρήση των συσκευών εισπνοών σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες .
3.       Καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της συζήτησης για τη δημιουργία ερευνητικού πρωτοκόλλου που θα εκτιμά την ωφέλεια από την εκπαίδευση των «εκπαιδευτών φαρμακοποιών ».
Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική & πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών της Λέσβου στην σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, θα είναι διάρκειας 8 ωρών.

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:
Ø  Το αναπνευστικό σύστημα και οι κυριότερες παθήσεις  του
Ø  Τα διάφορα είδη των συσκευών  εισπνεόμενων φαρμάκων
Ø  Πρακτική εξάσκηση στις συσκευές  - Δημιουργία τριών ομάδων  (rotation)
Ø  Εξαγωγή συμπερασμάτων

Ενώ μέσω των παρατηρήσεων που θα καταγραφούν, θα εξαχθούν συμπεράσματα  και θα δημοσιευτεί μελέτη για την αποτελεσματικότητα της σωστής χρήσης των αναπνευστικών συσκευών & το ρόλο του «εκπαιδευτή φαρμακοποιού».

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου