Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι Κύπριοι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται ανά συσκευασία φαρμάκου!

Οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έχουν προκαλέσει τεράστια μείωση στα κέρδη των φαρμακοποιών και με αυτό τον τρόπο το κέρδος τους δε θα εξαρτάται από την τιμή του φαρμάκου

Ανά συσκευασία φαρμάκου θα αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί με την ένταξη τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας και η διαβούλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για το ύψος της αμοιβής του φαρμακοποιού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα αρχίσει εντός των επόμενων ημερών.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως ανέφερε μιλώντας στον....


..... «Φ» η πρόεδρος του ΠΦΣ, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ «έχει ήδη λάβει πρόσκληση από τον ΟΑΥ και αναμένεται ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα οριστεί η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης με στόχο την έναρξη του διαλόγου».

Οι φαρμακοποιοί, εξήγησε, «πάμε στη διαβούλευση με πολύ θετική διάθεση διότι ως Σύλλογος θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, το οποίο θα απεγκλωβίσει τους φαρμακοποιούς από το ποσοστό κέρδους και από τις αυξομειώσεις των τιμών, οι οποίες σήμερα ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί το κράτος επηρεάζουν και τα οικονομικά των ιδιωτικών φαρμακείων».

Με την αποζημίωση ανά συσκευασία, είπε, «οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους, ο οποίος με την έναρξη του ΓεΣΥ αναμένουμε ότι θα διευρυνθεί διότι σήμερα έχουμε να ανταγωνιστούμε, και μπορώ να πω όχι επί ίσοις όροις, και το δημόσιο το οποίο διαθέτει φάρμακα σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ με το ΓεΣΥ οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους».

Στο μεταξύ ο ΠΦΣ, όπως ανέφερε η κ. Ισσέγιεκ, «έχει λάβει τις αποφάσεις του και σε ό,τι αφορά τον τιμοκατάλογο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιουνίου, φέρνοντας μαζί του πολύ σημαντικές μειώσεις στις τιμές πολλών φαρμάκων και μάλιστα σκευασμάτων ευρείας χρήσης και ταυτόχρονα και ύστερα από κυβερνητική απόφαση παρουσιάζει και μειώσεις στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών σε κάποιες κατηγορίες σκευασμάτων».

Ο Σύλλογος, είπε η πρόεδρος του ΠΦΣ, «πραγματοποίησε τις επαρχιακές του συνελεύσεις και ενημέρωσε τα μέλη του για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη νέα τιμολογιακή του κράτους και το νέο τιμοκατάλογο των φαρμάκων». Των συνελεύσεων ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, «ο οποίος μας ενημέρωσε για το σκεπτικό που ακολουθήθηκε για τον καταρτισμό της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης».

Από αυτή τη συνάντηση, είπε η κ. Ισσέγιεκ, «εμείς κρατάμε τη δέσμευση του υπουργού για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2019, κατά την οποία θα ενταχθούν και οι φαρμακοποιοί στο Σύστημα».

«Στόχος του ΠΦΣ, δεν είναι να δημιουργήσει προβλήματα στους ασθενείς και για αυτό αποφασίσαμε, ύστερα από συνεδρίαση του διοικητικού μας συμβουλίου, ότι θα περιμένουμε την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, σε ένα χρόνο από σήμερα χωρίς να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων διαμαρτυρίας για τις μειώσεις στις τιμές αλλά και στα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών».

Οι φαρμακοποιοί, είπε η κ. Ισσέγιεκ, «θεωρούν εξάλλου ότι τώρα με τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές αρκετών φαρμάκων, οι πολίτες θα επιστρέψουν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς να υποχρεώνονται σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγουν σε επισφαλείς λύσεις».