Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Γιάννης Μπασκόζος: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων (και) στην ελληνική αγορά, έθεσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έγινε στη Γενεύη.

Την ώρα που οι ελλείψεις ξεπερνούν τα 200 σκευάσματα, ο Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) απέδωσε το πρόβλημα σε τρεις λόγους:
  • Τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί, αλλά προσωρινά ή μόνιμα δεν είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς, λόγω των δυσχερειών παρασκευής GMP (εμβόλια).
  • Η μη διαθεσιμότητά τους στην αγορά προκύπτει ως συνέπεια του παράλληλου εμπορίου (νόμιμου και παράνομου).
  • Έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί, αλλά οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα διακινούν αποφασίζουν να τα αποσύρουν από την ελληνική αγορά για οικονομικούς λόγους.


 

Αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ο γενικός γραμματέας ανέδειξε την ευρεία χρήση διαγωνιστικών διαδικασιών για τα εκτός πατέντας (off patent) και τα γενόσημα φάρμακα.

Άφησε, δε, ανοικτή και την εφαρμογή ενός εξελιγμένου μηχανισμού αξιολόγησης και αντιστάθμισης ή και υποχρεωτικής αδειοδότησης, (όποτε κριθεί απαραίτητο) στην περίπτωση των πρωτοτύπων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων απαιτεί μία παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία.
 

Ετικέτα


Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας μας για τις ελλείψεις, σημείωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφαρμόζει ένα σύστημα με βάση την ταινία γνησιότητας (ετικέτα ασφαλείας), με διπλή γραμμή και χαρακτηριστικό υδατόσημο ασφαλείας.

Τον Απρίλιο του 2013, δημιουργήθηκε μία εφαρμογή, μέσω της οποίας οι γραμμωτοί κώδικες όλων των αυτοκόλλητων ετικετών εισάγονται στο χώρο αποθήκευσης από τον κατασκευαστή πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Δεσμεύονται σε πραγματικό χρόνο από τους χονδρεμπόρους, προτού τους προωθήσουν σε άλλους χονδρεμπόρους εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα καταγράφει ακόμη και την προσπάθεια του κατασκευαστή, ενός χονδρεμπόρου ή ενός φαρμακοποιού να παροπλίσει ένα αυτοκόλλητο που έχει ήδη παροπλισθεί από άλλο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού και άμεσα ενεργοποιούνται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του ΕΟΦ.

Ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις, όπως πρόστιμο, κατάσχεση και καταστροφή.

Δημ.Κ.

πηγή: iatronet