Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και για την ανάπλαση των ιστών του σώματος και αποτελούν «δομικό συστατικό» των μυών. Τις παίρνουμε τόσο από ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά, όσο και από φυτικά προϊόντα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Φινλανδοί ερευνητές βρήκαν ότι, μεταξύ των ανδρών ηλικίας από 40 έως 60 ετών, εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη ζωική πρωτεΐνη και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, διέτρεχαν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 43-49% υψηλότερο, από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη.


 

Οι άνδρες, που έτρωγαν την περισσότερη πρωτεΐνη όλων των τύπων, είχαν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αυξημένο κατά το ένα τρίτο και όσοι κατανάλωναν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 17% - αν και η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών συσχετίστηκε με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.441 άντρες μέσης ηλικίας για 22 χρόνια κατά μέσο όρο. Συνολικά στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 334 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας - καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα γύρω από το σώμα, για να κρατήσει τους ιστούς και τα όργανα υγιή, οδηγώντας σε όλο και χειρότερη υγεία και, τελικά, σε θάνατο.

"Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι φαίνεται να θεωρούν δεδομένα τα οφέλη για την υγεία από τις πρωτεϊνικές δίαιτες, είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφείς τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν", τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Jyrki Virtanen, καθηγητής διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Μόνο οι πρωτεΐνες από το ψάρι και από το αυγό δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω θα εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πάθηση, η πρόληψή της - για παράδειγμα μέσω διατροφικών παρεμβάσεων - κρίνεται επιτακτική.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
 
πηγή: healthmag