Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Μέχρι 30.000 πρόστιμο για τους φαρμακοποιούς που δεν βρίσκονται στο φαρμακείο τους τις ώρες λειτουργίας του

Με μεγάλα πρόστιμα βρίσκονται αντιμέτωποι οι φαρμακοποιοί που δεν είναι παρόντες στο φαρμακείο τους κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης με εσωτερική επιστολή του προς τους συναδέλφους του –μέλη του Συλλόγου με αφορμή την έγκριση του ωραρίου λειτουργίας βάσει του Νόμου 4512/2018 για το διευρυμένο ωράριο από την τοπική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Η επιστολή αναφέρει:


 

«Σε συνέχεια της δημοσίευσης της απόφασης σχετικής με το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων δίνεται πλέον το δικαίωμα υποβολής αίτησης διευρυμένου ωραρίου από πλευράς των συναδέλφων φαρμακοποιών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κάθε περίπτωση το φαρμακείο με βάση τον τελευταίο νόμο λειτουργεί ΜΟΝΟ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αδειούχου φαρμακοποιού.

Το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας την πρώτη φορά είναι 5.000 ευρώ και την επόμενη 30.000 ευρώ.

Για να λειτουργεί φαρμακείο με άλλον φαρμακοποιό θα πρέπει αυτός να είναι δηλωμένος υπεύθυνος φαρμακοποιός, στην περιφέρεια και στον φαρμακευτικό σύλλογο με ό,τι προβλέπει η διαδικασία.
 
Πατεράδες, μανάδες, γιαγιάδες, παππούδες, αδέρφια, ξαδέρφια &συνταξιούχοι φαρμακοποιοί που μετά από ιδιαίτερα μαθήματα και fastτrack διαδικασίες βρίσκονται πίσω από τον πάγκο να διανέμουν φάρμακα ή βοηθοί φαρμακείων που διευθύνουν φαρμακεία αντιποιούνται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία του πληθυσμού. 

Σας αποστέλλω συνημμένα την απόφαση της περιφέρειας σχετικής με το ωράριο των φαρμακείων μας, η οποία  μετά από πρόταση του Δ.Σ του Φ.Σ Πέλλας και πάντα με γνώμονα την κάλυψη των κατοίκων του Ν Πέλλας δύναται να αλλάξει την δύναμη των εφημερευόντων φαρμακείων του Νομού.

Από τον μήνα Ιούνιο και έπειτα κλιμάκιο της Νομαρχίας θα περιπολεί τον νομό Πέλλας για την τήρηση της νομοθεσίας»

Όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Ζαρογουλίδης δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό που τον οδήγησε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για το θέμα. «Είμαι άνθρωπος της πρόληψης. Μου αρέσει να προλαμβάνω παρά να καταστέλλω. Είναι καλύτερο κάποιος να γνωρίζει τι προβλέπεται από τις διαδικασίες παρά να μπαίνουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη ενημέρωσης και την κακή πρακτική στη λειτουργία του φαρμακείου».

Σημείωσε δε ότι η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία ουσιαστικά ανετράπη το δικαίωμα που δινόταν σε βοηθούς φαρμακείων να μπορούν να λειτουργούν το φαρμακείο με την ευθύνη ενός φαρμακοποιού που μπορούσε να βρισκόταν 20 χιλιόμετρα μακριά.

Υπήρχαν κάποια παράθυρα που έκλεισαν και οφείλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή των φαρμακοποιών – μελών μας γι’ αυτές τις αλλαγές. Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά».    

πηγή: dailypharmanews