Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο δέρμα», οι ειδικοί δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την λεύκη, καθώς το δέρμα, ειδικά για τους ασθενείς με λεύκη, είναι πιο ευάλωτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίληψη σχετικά με την ασθένεια είναι συγκεχυμένη.

Η λεύκη είναι μία διαταραχή στο χρώμα του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος.


 

Χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, την γενικευμένη λεύκη, την τμηματική λεύκη και την εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη. Δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους με όλα τα χρώματα του δέρματος και από όλες τις φυλές. Το 50% από αυτούς εμφανίζει την ασθένεια πριν από την ηλικία των 20 χρόνων. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και σε γυναίκες είναι σχεδόν 50 - 50.
 
Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε
 
1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
2. Οι ασθενείς πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
3. Συνίσταται η χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
5. Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία. Όμως μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
6. Οι ασθενείς δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης και ο κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και τον εντοπισμό τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και χειρουργικές σε κάποιες περιπτώσεις.