Από τη Μηχανή του Χρόνου
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά του με τον Παναθηναϊκό.
Μαζί με τα αδέρφιά του, Κώστα και Θανάση, ασχολήθηκαν ενεργά με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, με την επιτυχημένη στιγμή την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ.
Το όνομα «Γιαννακόπουλος» είχε συνδεθεί ήδη από το 1924 με το φάρμακο, καθώς τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, άνοιξε ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών στην οδό Πειραιώς.
Το φαρμακείο άνοιξε σε μια περίοδο που τα.....
..... φαρμακευτικά σκευάσματα θεωρούνταν είδη πολυτελείας. Ωστόσο η επιχείρηση κατάφερε να αποκτήσει γρήγορα μεγάλη πελατεία και να την διευρύνει και εκτός των ορίων της περιοχής που εξυπηρετούσε.
Μαζί με τον πατέρα τους στο φαρμακείο δούλεψαν τα τρία παιδιά του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας, με σκοπό κάποια στιγμή να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της μικρής οικογενειακής επιχείρησης. Μετά την Κατοχή, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ίδρυσε μία από τις πρώτες μονοπρόσωπες εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκων στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιο του καθώς πέθανε το 1950.
Η οικογένεια Γιαννακόπουλου Στη μέση, ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Αριστερά του, ο αδελφός του Θανάσης και δεξιά του ο Κώστας. |
H ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ
Το 1960 ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε το βήμα που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την πορεία της οικογένειας, ιδρύοντας την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου).
Η εταιρεία επεκτάθηκε γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών ομίλων. To 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ.
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. ανέθεσαν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.
Έξι χρόνια αργότερα, το 1977 η εταιρεία ξεκίνησε τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου. Ακολούθησαν ακόμη τρεις μονάδες: το 1983 το εργοστάσιο της Winthrop-Sterling εκσυγχρονίζεται για να γίνει το δεύτερο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ στην Παλλήνη και, το 1985, το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής του και γίνεται η τρίτη μονάδα.
Τέλος, το 1999, η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών αναβαθμίζεται πλήρως, ώστε να γίνει το τέταρτο εργοστάσιο, ακολουθώντας πάντα τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.
Η οικογένεια Γιαννακόπουλου σε πρόσφατη φωτογραφία |
Παράλληλα, το 1997, η ΒΙΑΝΕΞ εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Hoechst» στη Βαρυμπόμπη, για να στεγάσει τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων. Η συνολική επιφάνεια κτιριακών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 25 χιλ. τετραγωνικά μέτρα. Η ΒΙΑΝΕΞ ίδρυσε το 1995 τη θυγατρική ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Εμπόριο κηπευτικών
Πέρα από την επιτυχημένο οικονομικό άνοιγμα άνοιγμα στον τομέα της φαρμακοβιομηχνίας, η οικογένεια Γιαννακόπουλου, ασχολήθηκε και με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Σε μια περίοδο που το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επέτρεπε την εισαγωγή μπανάνας μόνον για ένα διάστημα καθοριζόμενο από Διατάγματα του Υπουργείου Εμπορίου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος εισήγαγε στην Ελλάδα, το φρούτο νόμιμα. Αυτή η κίνηση ήταν που προσέφερε μία καλύτερη οικονομική βάση για την ανάπτυξη της εταιρίας στα μέσα της δεκαετίας του 70. Τα επόμενο χρόνια, διευθετήθηκε το νομικό «παραθυράκι» σχετικά με τις τις εισαγωγές.
Γιαννακόπουλος και «Τριφύλλι»
«Ήμουν δέκα χρόνων. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε στο γήπεδο. Του λέγαμε: Ό,τι θέλεις, υπό την προϋπόθεση να μας πας στο γήπεδο την Κυριακή«, είχε αναφέρει ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε συνέντευξή του.
Από μικρή ηλικία του άρεσε το ποδόσφαιρο και κυρίως ο Παναθηναϊκός. Το 1972, μετά την τρομερή πορεία του «τριφυλλιού» στην ευρωπαϊκή διοργάνωση και την αξέχαστη εμφάνιση της ομάδας στο «Wembley», ασχολήθηκε με τα διοικητικά του συλλόγου. Το 1973, εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1979, η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού έγινε επαγγελματική και ανεξαρτητοποιήθηκε διοικητικά από τον ερασιτεχνικό σώμα. Τη διοίκηση της ΠΑΕ ανέλαβε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, καθώς απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Δεν απομακρύνθηκε όμως. Για δέκα χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Ερασιτέχνη του Παναθηναϊκού. Το μεγάλο βήμα ήτνα όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΚΑΕ, το 1992, όταν η μάδα μπάσκετ των Πρασίνων έγινε επαγγελματική. Από το 1987 έως το 1997, υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Όταν το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική, ανέλαβε τη διοίκησή της, μαζί με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.
O πρόεδρος του Παναθηναϊκού Παύλος Γιαννακόπουλος |
Η απόκτηση του Νίκου Γκάλη σηματοδότησε την αναγέννηση του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Ακολούθησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ τόσο αθλητές, όσο και προπονητές (Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Ντομινίκ Γουΐλκινς, Αλεξάντερ Βολκώφ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς κ.ά.).
Το καλοκαίρι του 2012 έγινε η αλλαγή εποχής στο δημιούργημά του, τον Παναθηναϊκό, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στον γιο του και νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια ενασχόλησης με τον σύλλογο, άφησε πίσω του 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα διηπειρωτικό, 13 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ερασιτέχνης του Παναθηναϊκού αποφάσισε να μετονομάσει το κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε «Παύλος Γιαννακόπουλος»....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/apo-to-propolemiko-farmakeio-toy-patera-toy-stin-odo-peiraios-stin-farmagian-pos-o-paylos-giannakopoylos-egine-o-patriarchis-tis-ellinikis-farmakoviomichanias/