Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας με SPF 30 θα προσφέρει στα πρόσωπά τους επαρκή προστασία όλη την ημέρα από τις ακτίνες του ήλιου, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι μόνο η αντιηλιακή κρέμα μπορεί να προφυλάξει την επιδερμίδα, όταν κάποιος κάθεται στον ήλιο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να βάλει στο πρόσωπο αντιηλιακή κρέμα την πρώτη ημέρα του πειράματος και την επόμενη μέρα να εφαρμόσει ενυδατική κρέμα με SPF.


 

Φωτογράφισαν τα πρόσωπά τους και τις δύο μέρες, χρησιμοποιώντας μια ειδικά τροποποιημένη κάμερα, που είναι σε θέση να δει το φως από τις ακτίνες UV. Όσο πιο σκούρο ήταν το δέρμα στο πρόσωπο στις φωτογραφίες, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο προστασίας.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες απολάμβαναν κάλυψη 89%, όταν χρησιμοποιούσαν αντιηλιακή και 84%, όταν έβαζαν ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας.

Επιπλέον στις φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν αντιηλιακό, εμφανίζονταν πιο σκούροι, υποδηλώνοντας ότι είναι πιο πιθανό να εφαρμόζουν μεγαλύτερη ποσότητα σε σύγκριση με την ενυδατική κρέμα, κάτι που τους πρόσφερε ισχυρότερη προστασία ενάντια στην επίθεση του ήλιου.

Ο Austin McCormick, μέλος της ερευνητικής ομάδας και χειρουργός οφθαλμίατρος, εξήγησε γιατί η ενυδατική κρέμα με SPF δεν πρέπει να θεωρείται κατάλληλη εναλλακτική λύση για το αντιηλιακό προσώπου.

"Δεν συνιστούμε ενυδατικές κρέμες προσώπου και μέικ απ με δείκτη προστασίας, αν και, φυσικά, είναι καλύτερα από το τίποτα. Ωστόσο για παρατεταμένες περιόδους έκθεσης στον ήλιο συνιστούμε την εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό SPF".

πηγή: healthmag