Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Η HDL δεν προστατεύει στην εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση δεν έχουν τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη που συνήθως παρατηρούνται στα άτομα με αυξημένη HDL, σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
 

Είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση είναι μια κρίσιμη περίοδος της ζωής των γυναικών καθώς έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης τους, μετατόπιση της εναπόθεσης λίπους από την περιφέρεια στην κοιλία και αλλαγές στην καρδιαγγειακή τους υγεία.


 


Δεδομένα MESA

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.380 γυναίκες (μέση ηλικία, 62 έτη) από τη μελέτη MESA που είχαν φυσιολογική εμμηνόπαυση (n = 848, μέση ηλικία, 65 ετών), μετεγχειρητική εμμηνόπαυση (n = 290, μέση ηλικία, 63 έτη) ή προεμμηνόπαυση (n = 242, μέση ηλικία, 48 έτη). Οι γυναίκες που εμφάνισαν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, εγκυμοσύνη ή γνωσιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
 
Στην ανάλυση αυτή, ήταν διαθέσιμα δεδομένα HDL και αθηρωμάτωσης καρωτίδων (triplex καρωτίδων) από τη βασική επίσκεψη. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης συλλέχθηκαν κατά την έναρξη. Άλλα δεδομένα που αναλύθηκαν περιλαμβάνουν το κάπνισμα, φυλή / εθνικότητα, σωματική δραστηριότητα, Δείκτη Μάζας Σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, επίπεδα CRP και μετρήσεις ιντερλευκίνης-6.
 
Μετά την προσαρμογή για τα σωματίδια ολικής HDL και της HDL χοληστερόλης, υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων HDL συσχετίστηκαν με μικρότερο πάχος του μέσου- έσω χιτώνα ( P = .001) και με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρωτιδικής πλάκας ( P = .04), αν και αυτό δεν παρατηρήθηκε για τη χοληστερόλη HDL.


Χρόνος από την εμμηνόπαυση

Η συσχέτιση μεγάλων σωματιδίων HDL με το πάχος του μέσου- έσω χιτώνα τροποποιήθηκε σημαντικά από την εποχή της εμμηνόπαυσης. Αυτή η επίδραση δεν παρατηρήθηκε για τα μικρά σωματίδια HDL. Τα υψηλότερα επίπεδα μεγάλων σωματιδίων HDL συνδέθηκαν με μεγαλύτερη πάχυνση του μέσου- έσω χιτώνα σε γυναίκες που ήταν κοντά στην εμμηνόπαυση και μικρότερη πάχυνση στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.


Οι γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση περισσότερο από 10 χρόνια είχαν την ισχυρότερη προαθηρογόνο συσχέτιση μεταξύ της HDL χοληστερόλης και της καρωτιδικής πλάκας.


Arterioscler Thromb Vasc ΒίοΙ . 2018, doi: 10.1161 / ATVBAHA.118.311017.

πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία