Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Εξαιρούνται από το clawback νέα γενόσημα και εμβόλια

Νέα γενόσημα και εμβόλια εξαιρούνται για δύο χρόνια από το clawback που συνδέεται με την ανάπτυξη. Αυτό προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε:
Η  προσθήκη τελευταίου εδαφίου στην παρ. 4 της υπ ́ προσθήκη τελευταίου εδαφίου στην παρ. 4 της υπ ́ αριθμ. Γ5 /63587/20 – 08 – 2015 (Β ́1803) Υπουργικής απόφασης όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως εξής «Κατ ́ εξαίρεση για τα γενόσημα κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και για τα εμβόλια που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα  Εμβολιασμών,  το  ποσό  της υπέρβασης  της  φαρμακευτικής  δαπάνης επιμερίζεται στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ μόνον με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς, όπως προσδιορίζεται στο υπό α) ανωτέρω στοιχείο».


Σημειώνεται ότι η προωθούμενη Απόφαση δεν  προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π..Υ.Υ. καθότι το περιεχόμενο αυτής αφορά σε μεθοδολογία επιμερισμού του ποσού υπέρβασης (Clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού, το ανώτατο όριο της οποίας, όπως αυτό καθορίστηκε με το Μ.Π.Δ.Σ., δεν μεταβάλλεται. Παράλληλα,  σημειώνεται  ότι  δεν  προκαλείται  δαπάνη  σε βάρος  του  Κρατικού Προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση προέβλεπε το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ α) κατά 90% με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και β) κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης .
www.healthview.gr