Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια περιστατικά με έρπητα ζωστήρα εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτά ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποίησε η MSD, προκειμένου να παραθέσει στοιχεία για την Εκστρατεία Ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει από πέρυσι για τη νόσο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η φετινή Εκστρατεία με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ ξεκίνησε από την 1 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία των ομιλητών, μεταξύ 2010-2050 οι άνθρωποι άνω των 65 ετών θα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 73%. Τάση που αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα, όπου τα άτομα της τρίτης ηλικίας αυξήθηκαν μεταξύ 2001-2006 κατά 21,4%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν περίπου 17%. Ένας στους 4 ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών αναμένεται να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στην ζωή του, ενώ άνω των 70 ετών η αναλογία είναι ένας στους 3. Το 42% των ασθενών που έχει "χτυπηθεί¨' από τον Έρπητα Ζωστήρα χαρακτηρίζει τον πόνο ανυπόφορο και εξαντλητικό.
Το 10-20% των περιστατικών επηρεάζει τον οφθαλμό, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή σπανίως σε τύφλωση στον προσβεβλημένο οφθαλμό. Επίσης μπορεί να προκληθεί απώλεια ακοής, λοίμωξη του δέρματος. μόνιμες ουλές ή ακόμη πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια (βλάβη σε νεύρο που ελέγχει την κίνηση). Επίσης, τα άτομα που θα εμφανίσουν οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα και πάσχουν και από άλλα υποκείμενα νοσήματα έχουν έως 300% επιπλέον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Χωρίς τα υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός για εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά 14% αυξημένος για έμφραγμα και κατά 15% αυξημένος για καρδιακή αρρυθμία που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή.
Όπως αναφέρθηκε, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώσει τη χρήση των αντιβιοτικών σε ποσοστό 64%.
Παρά την έξαρση όμως του έρπητα ζωστήρα, ο εμβολιασμός -που γίνεται μια φορά διά βίου- σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜSD στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλός μόλις στο 2% -του υγιούς πληθυσμού- έναντι 1% που ήταν πέρυσι. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία, και πάντα όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου, φθάνει σχεδόν το 60%.
Όσον αφορά το κόστος του εμβολιασμού είναι δωρεάν, καθώς το σχετικό εμβόλιο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Στην Ευρώπη, το κόστος μπορεί να φθάσει και τα 2.000 ευρώ λόγω της πολυφαρμακίας και των σύνθετων συνδυασμών αναλγητικών με αντι επιληπτικά και οπιοειδή για την αντιμετώπιση του αφόρητου πόνου.
Όπως εξήγησε ο Υπεύθυνος του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Γιώργος Τρίμης, «στα ηλικιωμένα άτομα, οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.
Στοιχεία για την επιδημιολογία του έρπητα ζωστήρα και τη δυνατότητα πρόληψής του παρουσίασε η Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α, κα. Γαρυφαλλιά Πουλάκου: «Ο έρπης ζωστήρ είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Επίσης συνδυάζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Τόσο ο ίδιος ο έρπης ζωστήρ όσο και η «μεθερπητική νευραλγία» προκαλούν έντονο πόνο, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή.»
Για το ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας στην προαγωγή της επιστημονικής αντιμετώπισης και θεραπείας ασθενών που υποφέρουν από οξύ και χρόνιο πόνο, όπως αυτός του οξέος έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας, μίλησε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρός της κ. Μανώλης Αναστασίου: «Χιλιάδες ασθενείς ετησίως που υποφέρουν από οξέα και χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως ο οξύς έρπητας και η μεθερπητική νευραλγία, αντιμετωπίζονται στις Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που ανήκουν στα Αναισθησιολογικά Τμήματα και τα οποία στελεχώνονται και λειτουργούν, κυρίως, από Αναισθησιολόγους, σε εθελοντική βάση. Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας ενθαρρύνει την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων (Ιατρείων), Κλινικών ή και Κέντρων Πόνου σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σε Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 62 Ιατρεία Πόνου, εκ των οποίων, τα 25 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 στη Θεσσαλονίκη και 33 στην υπόλοιπη χώρα.»
iatronet.gr