Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Πλαστικές σακούλες: Σε ισχύ η αύξηση της τιμής τους

Σε ισχύ βρίσκεται από χτες, 1 Ιανουαρίου 2019 , όπως είχε ανακοινωθεί η αύξηση στην τιμή της πλαστικής σακούλας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Έτσι πλέον η πλαστική σακούλα κοστίζει 0,09 ευρώ, ενώ η αύξηση της τιμής στοχεύει στο να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.
Ποιες πλαστικές σακούλες δεν χρεώνονται 
Τα καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό......δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές και έτσι να απαλλαγούν από τον επιπλέον κωδικό που θα πρέπει να “περάσουν” στην ταμειακή μηχανή. Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές. Οι σακούλες δηλαδή που μετά από λίγο καιρό “διαλύονται” δεν χρεώνονται. Δεν χρεώνονται επίσης οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.
Οι καταναλωτές πολλές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια σακούλα είναι πια και έτσι η πιο σίγουρη λύση είναι η προμήθεια σακούλας πολλαπλών χρήσεων η οποία κοστίζει 0,40 λεπτά ως 1,20 και με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να κάνει… απόσβεση μέσα σε μερικές μόνο αγορές, καθώς το κόστος τους είναι ίσο με δέκα κοινές πλαστικές σακούλες…

tanea.gr