Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Σημαντικές αλλαγές στην «υγεία» των κατοίκων της Καλιφόρνια ετοιμάζει ο νέος Κυβερνήτης

Από τις πρώτες ώρες ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται και αποζημιώνονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στην πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η κίνηση αυτή του Newsom σηματοδοτεί το ξεκίνημα fast track διαδικασιών του κυβερνήτη, ο οποίος έχει ορκιστεί να καταπολεμήσει την ανισότητα και να καταστήσει την Καλιφόρνια αντίβαρο της συντηρητικής διοίκησης Trump στην Ουάσινγκτον.

Στην εκτελεστική του διαταγή, ο Newsom κάλεσε κρατικούς αξιωματούχους να δημιουργήσουν αυτό που -όπως είπε- ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο ενιαίο αγοραστικό σύστημα για συνταγογραφούμενα φάρμακα του έθνους.


 

Η εκτελεστική διαταγή του Newsom δίνει κατευθύνσεις στο τεράστιο σύστημα Medicaid της Καλιφόρνιας (δηλαδή το κοινό πρόγραμμα του ομοσπονδιακού κράτους που παρέχει ασφάλιση υγείας στους έχοντες χαμηλό εισόδημα) να διαπραγματευτεί τις τιμές των φαρμάκων με ενιαία συνταγή για όλους τους ασφαλισμένους –περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες– βελτιώνοντας τα οφέλη της διαχείριση της περίθαλψης, με μια προσέγγιση που επιτρέπει στο κράτος να χειρίζεται όλες τις αγορές.

Η πολιτεία θα καταρτίσει κατάλογο φαρμάκων που είτε θα αγοράζονται χονδρικά είτε θα η τιμή τους θα τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Ο αντι- Trump Newsom παίρνει το τιμόνι στην Καλιφόρνια

Ήδη έγιναν τα πρώτα βήματα, στο πλαίσιο υλοποίησης του εκτελεστικού διατάγματος του Newsom, ώστε να μπορέσουν οι ιδιωτικές εταιρείες και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Newsom έχει ήδη προσλάβει μεγάλο αριθμό νομικών, με εξειδίκευση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ως συμβούλους του και αναμένεται να επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την υγειονομική περίθαλψη στο διάστημα της διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με μια ριζοσπαστική πρόταση, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού του κράτους αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Newsom θα ζητήσει από την αρμόδια νομοθετική επιτροπή να επιτρέψει σε όλους τους νεαρούς ενήλικες μετανάστες ηλικίας κάτω των 26 ετών να συμμετάσχουν στο κρατικό σύστημα Medicaid.

Η πρόταση προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο για την αύξηση της ομοσπονδιακής επιδότησης για τη συμμετοχή σε πολιτικές Οικονομικά Προσιτής Περίθαλψης στις οικογένειες των τεσσάρων μελών με εισόδημα μέχρι και 150.000 δολάρια και θα επαναφέρει την εντολή υποχρεωτικής συνεισφοράς των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη.

πηγή: dailypharmanews