Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή το αντιεμβολιαστικό κίνημα-Ποιό είναι το ποσοστό επαρκούς κάλυψης

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια από τις 10 σημαντικότερες προκλήσεις του 2019 για την Υγεία.

Διεθνή υγειονομική απειλή χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το εντιεμβολιαστικό κίνημα. Η προειδοποίηση έρχεται με αφορμή την αλματώδη έξαρση της ιλαράς, κατά το 2018. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε ποσοστό πάνω από 30%. Πρόκειται για μια ασθένεια που θα έπρεπε να θεωρείται ξεχασμένη, αφού προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Κι όμως, τη χρονιά που πέρασε, η Ευρώπη κατέγραψε ρεκόρ ιλαράς, με πάνω από 45.000 κρούσματα και τουλάχιστον 37 θανάτους.


 

Περιστατικά ιλαράς αναφέρθηκαν ακόμη και σε χώρες, που μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικές αναφορές.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΠΟΥ, η ραγδαία εξάπλωση της ιλαράς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, στην αντίστοιχη «εξάπλωση» αντιεμβολιαστικών απόψεων, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να «σπάσει» το φράγμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών. Για να θεωρείται μια χώρα καλυμμένη ενάντια σε νοσήματα όπως η ιλαρά, θα πρέπει το 95% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί. Σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, το ποσοστό αυτό έπεσε πέρυσι και κάτω από το 87%.

Με την σημερινή παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ με τη περεταίρω κάλυψη του πληθυσμού, μπορούν να προληφθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι. 

Για το 2019, ο ΠΟΥ σχεδιάζει ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για ασθένειες που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.

πηγή: onmed