Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Τέλος οι ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ανά 10 ημέρες! Τι αλλάζει

Νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων βάζει το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να βάλει φρένο στις συνεχόμενες συνταγές που μπορεί να εκδίδουν κάποιοι γιατροί σε βάρος βέβαια της φαρμακευτικής δαπάνης και του συστήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr εντός των ημερών θα ενσωματωθεί ένας νέος κωδικός στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα απαγορεύει στους γιατρούς να εκδίδουν πολύ νωρίτερα από ότι το απαιτεί η θεραπεία, νέες συνταγές.

Για παράδειγμα σε μία μηνιαία θεραπεία διάρκειας έως ενός μηνός, δε θα μπορεί να.....




..... εκδοθεί νέα συνταγή στις 10 ημέρες. Και αυτό διότι παρατηρήθηκε ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν νωρίτερα δεύτερη συσκευασία φαρμάκων, ενίοτε για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, αλλά η συνήθεια αυτή αυξάνει τη δαπάνη, καθώς πολλές φορές η θεραπεία δεν απαιτεί πάντα τη συνέχιση της λήψης φαρμάκων.

Στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα «κλειδώνει» τους κωδικούς και δεν θα μπορεί να εκδοθεί νέα συνταγή φαρμάκων. Πάντως ήδη το υπουργείο Υγείας έχει βάλει φραγμούς στα φάρμακα, ώστε να μην εκδίδονται ανεξέλεγκτα συνταγές ειδικά όταν οι ασθενείς δεν χρειάζονται τις φαρμακευτικές θεραπείες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που μπαίνουν σε εφαρμογή: «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»


Νέοι φραγμοί σε συνταγές φαρμάκων

Ταυτόχρονα όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα κλειδιά για την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μην ξεπερνιούνται οι φραγμοί που έχουν τεθεί στη συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί γιατροί όταν το σύστημα τους απαγορεύει να συνταγογραφήσουν, είτε λόγω της ειδικότητας τους είτε λόγω υπέρβασης μηνός στα φάρμακα που έχουν γραφεί, εφευρίσκουν κόλπα τεχνικής φύσεως που συνήθως σχετίζονται με την ασθένεια, ώστε να ξεπερνούν τους φραγμούς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προς ώρας η μελέτη που γίνεται με ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές.