Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Ποιες οι βασικές προτεραιότητες του νέου Προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά

Η βελτίωση της καθημερινότητας του φαρμακείου, μεγάλα θεσμικά ζητήματα του κλάδου, όπως το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων  αλλά και συνεργασίες με ασθενείς και επιστημονικούς φορείς είναι σε δύο γραμμές οι προτεραιότητες του νέου προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά ο οποίος μετά την παραίτηση του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση στις 2 Μαρτίου και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη 7 Μαρτίου που προχώρησε στη ανασυγκρότηση του Προεδρείου, μίλησε και επίσημα ως Πρόεδρος των Φαρμακοποιών αποκαλύπτοντας στο DailyPharmaNews τις επόμενες κινήσεις του.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή στην προεδρία του ΠΦΣ ήταν προγραμματισμένη από τον Ιούλιο του 2017, υπήρξε ωστόσο μία καθυστέρηση δύο μηνών στην ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Βαλτά καθώς η τότε συμφωνία Θεοδοσιάδη - Βαλτά προέβλεπε η αλλαγή αυτή να γίνει από την 1η Ιανουαρίου.


 

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρισκόταν σε διαδικασία ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διαδικασία την οποία είχε αναλάβει ο κ. Θεοδοσιάδης ως διατελέσας πρόεδρος την περίοδο του ελέγχου, και έτσι αποφασίστηκε,  όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς, «να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες».

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλαγή προέδρου στο μέσο της θητείας ενός Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος εκλέγεται για να διοικήσει τρία χρόνια.

«Πρόκειται πράγματι για κάτι πρωτόγνωρο», σημειώνει ο κ. Βαλτάς  εξηγώντας το πώς συνέβη αυτό. «Βρεθήκαμε δύο παρατάξεις προ αδιεξόδου και λόγω των τεράστιων προβλημάτων που είχε ο κλάδος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση. Οι δύο συνδυασμοί ΑΕΣΠ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ συμφώνησαν να συνδιοικήσουν βάσει της σύγκλισης των δημοσιευμένων προγραμμάτων τους με ισόχρονη εναλλαγή στις θέσεις του προέδρου και υπολοίπων θέσεων του προεδρείου. Αυτή η συμφωνία ανακοινώθηκε μέσω ενός δελτίου Τύπου, κατατέθηκε το πρόγραμμα με όλες τις προτεραιότητες άμεσες και κατεπείγουσες και με ένα σκεπτικό διεκδίκησης στα θεσμικά θέματα. Πραγματικά για μένα η μεγάλη αξία όλου αυτού ήταν ότι ήταν απόλυτα διαφανές, δεν υπήρχε καμία συναλλαγή αλλά μία συνεργασία δύο παρατάξεων που συνέκλιναν τα προγράμματά τους. Και φυσικά ήταν κάτι το πρωτοπόρο για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο γιατί μέχρι τώρα οι συνεργασίες γίνονταν εν κρυπτώ, εάν υπήρχαν και όποτε υπήρχαν συνεργασίες και συμμαχίες. Εδώ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα μ’ ένα πρόγραμμα το οποίο και η νέα διοίκηση είναι υποχρεωμένη να το τρέξει, ένα πρόγραμμα που πραγματικά έχει ως στόχο την προοπτική, τον εκσυγχρονισμό του φαρμακείου πάνω σε νέα βάση. Τα πράγματα τρέχουν και είμαστε υποχρεωμένοι να εκσυγχρονίσουμε το ελληνικό φαρμακείο».

Στις προτεραιότητές του ως πρόεδρος ο κ. Βαλτάς θέτει ως γενικό σκεπτικό «την ανάκληση του σεβασμού της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, την αποκατάσταση και άμεση βελτίωση της ανυπόφορης καθημερινότητας των συναδέλφων και τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση των οικονομικών του ΠΦΣ, όπου πραγματικά τον πρώτο ενάμιση χρόνο έγινε εκπληκτική δουλειά καθώς το σύστημα δεν λειτουργούσε, δεν μπορούσε να εισπραχθεί ο πόρος του 4 τοις χιλίοις και είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε να πληρωθούμε πάνω από εννέα μήνες και δεν γνωρίζαμε καν ποιοι και πόσα χρήματα μας χρώσταγαν. Σήμερα πλέον υπάρχει απόλυτος έλεγχος και έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα έσοδα για τον ΠΦΣ από τον πόρο αυτό με εντελώς διαφανή  τρόπο.
 
Ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στα φαρμακεία και σχέδιο συστεγάσεων

Από εκεί και πέρα «για εμάς» εξηγεί ο κ. Βαλτάς, «η επιμόρφωση των φαρμακοποιών, η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και η αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού είναι πρωταρχικός στόχος και σε αυτό έχουμε ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα φαρμακεία κάτι το οποίο πλέον και με την πιστοποίηση στο θέμα των εμβολιασμών είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Θα βρεθεί ο τρόπος να πιστοποιηθούν όλα τα φαρμακεία μέσω του ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Φαρμακοποιών) για το θέμα των εμβολιασμών. Ακόμη στις προτεραιότητές μας είναι η άμεση εφαρμογή σχεδίου συνεργασιών μεταξύ φαρμακείων με στόχο να πετύχουμε σύγχρονες μονάδες, ανταγωνιστικές στο επαγγελματικό περιβάλλον του σήμερα και του αύριο διαλύοντας έτσι την αβεβαιότητα χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων.

Τι θα ζητήσει από υπουργό Υγείας,  ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ

Το νέο Προεδρείο θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ έχοντας συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων να συζητήσει με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.

«Θα ζητήσουμε ως νέο Δ.Σ.» αναφέρει ο κ. Βαλτάς «να έχουμε μία συνάντηση και με τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Μεταξύ των προτάσεων που θα κατατεθούν υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση πάντα με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των φαρμακείων  που δημιουργούνται εξαιτίας της λειτουργίας του Ε-ΔΑΠΥ όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Θα τεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όσο και στον υπουργό το τεράστιο πρόβλημα με τις τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ σε πάρα πολλά προϊόντα και κυρίως στα γάλατα και τις τροφές που είναι μικρότερες από τις τιμές χονδρικής που αγοράζουν τα φαρμακεία. Επί της ουσίας το πρόβλημα δεν είναι στον φαρμακοποιό αλλά στον πολίτη που δεν μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα εξαιτίας της αδυναμίας να τα προμηθεύσουν. Πώς να τα αγοράσουν όταν το κόστος είναι πάνω από την τιμή αποζημίωσης; Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Ορισμό τιμής αποζημίωσης και από εκεί και πέρα η αγορά θα ρυθμίσει τις τιμές και επιτέλους ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να πάρει τα προϊόντα του τα οποία σήμερα δεν τα βρίσκει».

Πολύ βασικό ζήτημα επίσης είναι το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων και θα τεθεί στις επιδιωκόμενες συζητήσεις. «Θεωρώ ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να πάρουν οι Σύλλογοι την κατάσταση στα χέρια τους, όπως έκανε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου και να καταγγείλουν εταιρείες που εκβιάζουν φαρμακεία».

Ένα θεσμικό ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τον νέο πρόεδρο του ΠΦΣ είναι και το θέμα του ωραρίου «το οποίο δημιουργεί καννιβαλιστικές τάσεις από ορισμένους εις βάρος της πλειοψηφίας των φαρμακοποιών. Θα πρέπει ο υπουργός να επιλύσει το θέμα». Και βέβαια υπάρχουν και άλλα θεσμικά ζητήματα. «Διεκδικούμε μέρος των ΦΥΚ, ενώ βεβαίως πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι και το ιδιοκτησιακό το οποίο έχουμε προσβάλλει στο ΣτΕ και θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, ένας ιδιώτης να μπορεί αυτή τη στιγμή να κατέχει ιδιοκτησία φαρμακείου».
 
Άνοιγμα στους Συλλόγους Ασθενών

Εξαιρετικής σημασίας είναι για τον κ. Βαλτά και η συνεργασία με ασθενείς και επιστημονικούς φορείς και αυτό ακριβώς θα επιδιώξει. «Άμεση συνεργασία με τους Συλλόγους ασθενών ώστε να δούμε από κοντά τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο και από κοινού να διοργανώσουμε και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενημέρωσης και άμεση συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους επιστημονικούς συλλόγους, τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό, τον Κτηνιατρικό και κοινή χάραξη πολιτικής για τα θέματα των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας φορέα».

πηγή: dailypharmanews