Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Β.Οικονόμου από τα Γιαννιτσά: Επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία

Το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στα Γιαννιτσά ο τομεάρχης υγείας Κ Βασίλης Οικονόμου παρουσία νυν και τέως εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, δημάρχων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσία των  προσκεκλημένων Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου του νομού Πέλλας.




Σε συνάντηση που προηγήθηκε ο Κ Οικονόμου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους εκπροσώπους  των συλλόγων γύρω σχετικά με τις επισημάνσεις που είχαν αυτοί να καταθέσουν γύρω από τον τομέα τους και την τις τοπικές ιδιαιτερότητες σχετικά με τα προβλήματα που συναντούν.

Στα πλαίσια της ομιλία του ο Κ Οικονόμου  ανέφερε ότι η υγεία αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη και αγαθό το οποίο θα πρέπει να καταλήξει σε αυτόν μέσα από την σύμπραξη ιδιωτών παρόχων και κράτους κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διοίκησης και μέσα από ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό που να στοχεύει στην πρόληψη και όχι στην καταστολή της ασθένειας.

Κατέθεσε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων αλλά και δημιουργία εξιδεικευμένων κέντρων διαχείρισης ασθενών αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενδεικτικά ανέφερε την διαχείριση του ασθενών με εγκεφαλικό.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε την διαπραγματευτική δυναμική που διαθέτει ένας οργανισμός με πόρους πάνω από 4 δις. Ανέφερε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης σε  90, ειδικά στα αντικαρκινικά φάρμακα με ενεργοποίηση του μητρώου ασθενών και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών για τον οποίο υπεύθυνος τήρησης θα είναι ο οικογενειακός ιατρός ο οποίος θα μπορεί να είναι και ιδιώτης και θα πληρώνεται ανά περιστατικό και πράξη.

Μετά από παρέμβαση του προέδρου του Φαρμακευτικού συλλόγου Πέλλας Κ Ζαρογουλίδη ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για ορθή ανακατανομή των πόρων και απομάκρυνση από τον μειοδοτικό χαρακτήρα διοίκησης του οργανισμού τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό κριτήριο η τιμή αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με την ποιότητα τόσο της παρεχόμενης υπηρεσίας και του φαρμάκου αγαθού. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η εμμονή στην φθηνή τιμολόγηση στα φάρμακα οδήγησε στην υποκατάσταση εξαιρετικά αποτελεσματικών και δοκιμασμένων φαρμάκων  από νεότερα και κατά πολύ ακριβότερα σκευάσματα, τα οποία εκτίναξαν τις δαπάνες. Οπότε το κρίσιμο σημείο είναι η ορθή αξιολόγηση τόσο της παρεχόμενης υπηρεσίας αλλά και φαρμακευτικής αγωγής υπό όρους κόστους οφέλους.

Στην συνέχεια σε ερώτησή του προς τον Κ Οικονόμου σχετικά με τις προθέσεις της νέας δημοκρατίας αν αυτή γίνει κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο διακίνησης των ΦΥΚ και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά ότι αποτελεί δέσμευση το κλείσιμο των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και η επιστροφή των φαρμάκων αυτών στο παραδοσιακό κανάλι διανομής των φαρμακείων.

Στα πλαίσια της συζήτησης που προηγήθηκε ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας κατέθεσε ότι τα φαρμακεία πρέπει να πάψουν να αποτελούν κέντρο κόστους για το σύστημα και ότι θα πρέπει μέσα από την συνεργασία τους με το κράτος να αποτελέσουν τους πομπούς του στην κοινωνία για αναμετάδοση της πρόληψης.

Τέλος ειδική επισήμανση έγινε σχετικά με το πάγιο αίτημα αύξησης του ποσοστού κέρδους της διακίνησης των γενοσήμων φαρμακων στους φαρμακοποιούς, ο κ Οικονόμου απαντώντας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές γύρω από τους φαρμακοποιούς και τον ρόλο τους, ανέφερε ότι σήμερα αυτοί τιμωρούνται αντί να ανταμείβονται κάνοντας σαφή αναφορά στον φόρο 0.8%

Φαρμακοποιοί