Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Στην ιορδανική MS Pharma περνά η Genepharm

Στην ιορδανική φαρμακευτική εταιρεία MS Pharma περνά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Genepharm προκειμένου να αποτελέσει πυλώνα επέκτασης της MS Pharma στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιορδανικής εταιρείας, η εξαγορά, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητα της Genepharm, η οποία διατηρεί εργοστάσιο στην περιοχή της Αττικής. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η MS Pharma, σε πρώτη φάση, το διοικητικό συμβούλιο της Genepharm θα παραμένει ως έχει, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Βιγκόπουλο, προκειμένου να συνδράμει στην ανάπτυξη της MS Pharma στην εγχώρια αγορά.




Στρατηγικά, μέσω της ενέργειας αυτής, η MS Pharma ενισχύει το γεωγραφικό της αποτύπωμα, αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερους ασθενείς και πελάτες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα, η MS Pharma ενισχύει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο θεραπειών για χρόνιες παθήσεις, με την προσθήκη αρκετών σημαντικών φαρμάκων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την ογκολογία.
Το προφίλ των εταιρειών
Η MS Pharma έχει συμπληρώσει 30 χρόνια δραστηριότητας με έδρα την Ιορδανία, ενώ διαθέτει παρουσία στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Αφρική. Η φαρμακευτική εταιρεία απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους, έχει παρουσία σε 12 χώρες και παράγει επώνυμα γενόσημα σκευάσματα.

Η Genepharm είναι αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1967 από τον Νικόλαο Α. Βιγκόπουλο και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή γενοσήμων φαρμάκων. Το 2017 παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξης των 38 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,7 εκατ., ενώ πέρυσι οι πωλήσεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Το 80% των πωλήσεών της προέρχεται από ξένες αγορές, καθώς εξάγει σε 70 χώρες. Οι επενδύσεις της Genepharm την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο τις ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, πολλά εκ των οποίων έχουν κατοχυρωθεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μάλιστα, πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών επενδύεται σε έρευνα κάθε χρόνο.

Το εργοστάσιό της, που βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής, εκτείνεται σε 12.000 τ.μ. και οι τρεις προηγμένες τεχνολογικά μονάδες παραγωγής περιλαμβάνουν την παραγωγή συμβατικών στερεών, ογκολογικών στερεών και ενέσιμων ιδιοσκευασμάτων.
«Εξαγορά - ορόσημο»
Με αφορμή την ανακοίνωση της εξαγοράς, ο Ghiath Sukhtian, πρόεδρος της MS Pharma, δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στις συνεργασίες για την επιχείρησή μας και αποτελεί ορόσημο για τα αναπτυξιακά μας σχέδια. Η ομάδα διαχείρισης της Genepharm έχει δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση και προσβλέπουμε στην υποστήριξή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξαγορά θα επιτρέψει στην Genepharm να προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων και τεχνολογιών στους πελάτες της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».