Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Διευρυμένα μέχρι τις 21:00 και κλειστά τις αργίες με τροπολογία στη Βουλή!

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Νωρίτερα ενδεχομένως και απ’ ό,τι οι εκπρόσωποι του κλάδου περίμεναν η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με την ψήφιση τροπολογίας που βάζει φρένο στη λειτουργία των λεγόμενων διευρυμένων φαρμακείων κατά τρόπο ώστε πλέον να αποκτήσει νόημα η εφημερία διασφαλίζοντας παράλληλα την 24ωρη κάλυψη όλου του πληθυσμού σε φαρμακεία.

Το DailyPharmaNews σε προχθεσινό του (14/5) δημοσίευμα (δες εδώ) είχε αποκαλύψει την κινητικότητα που υπήρχε σχετικά με το θέμα του ωραρίου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης είχε μιλήσει για τις προχωρημένες επαφές που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στη λογική του «να μαζευτεί κάπως το πράγμα όσον αφορά το θέμα των αργιών και κάποιων άλλων περιπτώσεων».

Με την «τροπολογία νόμου για ανώτατα όρια ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων» την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές Γεώργιος Πάλλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Χρήστος Σιμορέλης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, προτείνεται η.....


..... θέσπιση ανώτατων ορίων λειτουργίας των φαρμακείων στη βάση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όπως αυτό προβλέπεται από την οικεία περιφέρεια ενώ τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά στις αργίες εκτός από τα διανυκτερεύοντα και διημερεύοντα.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και πάλι νόημα στις εφημερίες καθώς, όπως είχε πει ο κ. Βαρδιάμπασης στο DailyPharmaNews αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα κατάσταση «βλέπουμε την ίδια νομοθεσία να επιτρέπει σε όποιον θέλει να δουλεύει τις επίσημες αργίες εκτός των Κυριακών και τα φαρμακεία που είναι στην επίσημη καρτέλα εφημερίας του Συλλόγου να χάνουν μερίδιο και οι άνθρωποι αυτοί παρόλο που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να βρίσκονται εκεί –και πράγματι είναι- είτε στην εφημερία είτε στη διανυκτέρευση, να παραπονιούνται -και με το δίκιο τους- ότι κάθονται σχεδόν τζάμπα».

Με την ίδια τροπολογία η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης ενώ με απόφαση του Υπουργού Υγείας, το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα.