Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΦΚΑ 2018


Farmakopoioi: Ο παρακάτω οδηγός αντιγράφηκε και προσαρμόστηκε ανάλογα από την ιστοσελίδα του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, ο οποίος προνόησε να ενημερώσει τα μέλη του για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τον ΕΦΚΑ.

Διαβάστε αναλυτικά:

Με μεγάλη καθυστέρηση και φέτος διενεργήθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών 2018 στις 9.7.2019. Πέρσι η εκκαθάριση διενεργήθηκε από τον ΕΦΚΑ στις 2.5.2018. 

Θα επιχειρήσουμε με απλό τρόπο να απαντήσουμε σε ερωτήματα, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος και η διαδικασία εκκαθάρισης:

1. Τι είναι εκκαθάριση εισφορών και ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο:

Η εκκαθάριση γίνεται με....




.... βάση τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν.4387/2016 και στις 61502/3399/31-12-2016, 61502/3398/30-12-2016 (ΦΕΚ τ.Β ́4330) Αποφάσεις ΥΠΕΚΑΑ. Περί της εκκαθαρίσεως προβλέπουν οι ακόλουθες εγκύκλιοι: 21/2018 ΕΦΚΑ , 45/2018 ΕΦΚΑ και 50/2018 ΕΦΚΑ.

Η εκκαθάριση γίνεται διότι τα ειδοποιητήρια του 2018 έχουν υπολογιστεί με βάση το εισόδημα (Κ.Φ.Α. + ασφ.εισφορές) του 2016, ενώ θα έπρεπε να είχαν υπολογιστεί κατά Νόμο, με βάση το εισόδημα του 2017. Κατά συνέπεια με την εκκαθάριση υπολογίζονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ με βάση το σωστό εισόδημα (του 2017), ως καταβλητέες εισφορές και αφού αφαιρεθούν οι καταβολές (μέσω ΔΙΑΣ) προκύπτει το προϊόν εκκαθάρισης, είτε χρεωστικό είτε πιστωτικό.

2. Που βρίσκω την εκκαθάριση; Πως κάνω περιήγηση;

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και στην γνωστή σε όλους πλατφόρμα σύμφωνα με τις ακόλουθες εικόνες:




Επιλέγουμε εκτύπωση στο 2018, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα:




3. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, πως πληρώνω;

Το χρεωστικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πληρώνεται σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από της πρώτης στις 30.8.2019 και των επομένων στις τελευταίες εργάσιμες εκάστου εκ των επομένων μηνών. Χρησιμοποιώ τον ένα και μοναδικό κωδικό RF ............ που εμφαίνεται στην εκτύπωση της εκκαθάρισης και είναι ίδιος με αυτόν του ειδοποιητηρίου.



4. Παράλληλα εκδόθηκε και το ειδοποιητήριο Μαίου 2019 μπορώ να τα πληρώσω και τα 2?
Ναι μπορούμε. Ανατρέχουμε στην καρτέλα οφειλές, ως κατωτέρω:




Το σύνολο περιλαμβάνει το ειδοποιητήριο Μαίου και την πρώτη δόση εκκαθάρισης, και μπορούμε να το καταβάλουμε με μια πληρωμή με τον ίδιο γνωστό μοναδικό κωδικό.



5. Η εκκαθάριση είναι πιστωτική, ενώ παράλληλα μου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής συμψηφισμού (με μέλλουσες εισφορές), τι κάνω;

Κατ’αρχήν έχουμε μεριμνήσει να αναφέρουμε τραπεζικό λογαριασμό στα ατομικά μας στοιχεία, ως κατωτέρω εικόνα, επιλέγοντας επεξεργασία στοιχεία και εισάγοντας αριθμό IBAN:



Αν το ποσόν είναι κάτω από 50 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, ενώ το κουμπί συμψηφισμού είναι απενεργοποιημένο.

Αν το ποσόν είναι άνω των 50 ευρώ, εφόσον δεν επιλέξουμε συμψηφισμό και χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο, το ποσόν θα κατατεθεί εντός διμήνου περίπου στον λογαριασμό μας.

Σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσει το σύστημα να εξοφλεί ειδοποιητήρια μετά την 30.8.2019, εφόσον επιλέξουμε συμψηφισμό. Έως τότε δηλαδή πληρώνουμε κανονικά ακόμα κι αν έχουμε επιλέξει συμψηφισμό (βλέπουμε βέβαια πάντα το αντίστοιχο μηνιαίο ειδοποιητήριο, ενώ είμαστε ξένοιαστοι σε περίπτωση που έχουμε επιλέξει εξόφληση με πάγια εντολή, καθώς τότε πληρώνονται αυτόματα τα ποσά αναλόγως των ειδοποιητηρίων)



6. Γιατί δεν συμπίπτει το ποσόν της βεβαίωσης ΕΦΚΑ με αυτό που δείχνει η εκκαθάριση;

Η βεβαίωση δείχνει το ποσόν που καταβλήθηκε εντός έτους (μπορεί να αφορά και Δεκέμβριο προηγούμενου έτους), ενώ η εκκαθάριση δείχνει το ποσόν που καταβλήθηκε και αφορά τις ετήσιες εισφορές.

7. Έχω πιστωτικό χρειάζεται να κάνω κάτι;

Δεν πατάμε τίποτε, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε βάλει το IBAN όπως ανωτέρω εικόνα (αν το κάναμε πέρσι, είναι εκεί) και αναμένουμε σε περίπου δύο μήνες θα μπουν τα χρήματα.



Όσοι έχουν επιλέξει εξόφληση ΕΦΚΑ μέσω πάγιας εντολής, όλες οι πληρωμές προωθούνται αυτόματα στην ημερομηνία λήξης κάθε ειδοποιητηρίου.