Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

'Εγγραφο ΦΣΑ προς ΥΥΚΑ για ηλεκτρονικές ναρκωτικών και η απάντηση

ΦΣΑ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ 
κ.Γεωργίου Γιαννόπουλου


Σε συνέχεια ανακοίνωσης της ΗΔΙΚΑ με τίτλο «Συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών» που έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 90 του ν.4600/2019, επανερχόμαστε σε ερωτήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου, και τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.
1.- Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε τι ισχύει για τα κωδεϊνούχα, που ανήκουν στην κατηγορία ΓΣ και τα οποία σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΔΥΓ3γ/86706 απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 2220/30-10-2008) η συνταγή θα πρέπει να συνοδεύεται με το αντίστοιχο πρότυπο ειδικής συνταγής ναρκωτικών (απλή, μονόγραμμη, δίγραμμη) πρότυπα συνταγών που ο ν.4600/2019 έχει καταργήσει.
2.- Επίσης ενημερώστε μας πώς θα εφαρμόζεται πλέον η παρ. γ. του άρθρου 3 του Π.Δ. 312/92 σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία θα πρέπει να τηρούν βιβλίο αντιγραφής συνταγών στο οποίο θα αντιγράφονται αυθημερόν οι ειδικές συνταγές ναρκωτικών (δίγραμμες συνταγές).
Αναμένοντας τις διευκρινήσεις σας, ώστε να ενημερώσουμε άμεσα τα μέλη μας.

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:



Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, διευκρινίζεται ότι:
1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ναρκωτικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένης της κωδεϊνης), είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως ποσότητας ή περιεκτικότητας.
2. Τα φαρμακεία θα πρέπει να καταχωρούν στο βιβλίο αντιγραφής συνταγών τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
3. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών θα γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, είτε με τη χρήση του ΑΜΚΑ είτε με τη χρήση του αριθμού ΕΚΑΑ ( Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), όπως γίνεται έως σήμερα για όλα τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.