Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Αντισώματα κατά κορωνοϊού από εμβόλιο της Moderna

Η δοκιμή του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού παρήγαγε αντισώματα της Covid-19 και στους 45 συμμετέχοντες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με το CNBC, σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων (mcg), 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς, με 15 άτομα σε κάθε ομάδα δόσεων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του δυνητικού εμβολίου, μέσω ενδομυϊκής ένεσης στο χέρι, σε απόσταση περίπου 28 ημερών.


Την 43η μέρα ή δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων στην περίπτωση των 25 mcg ήταν σε επίπεδα που παρατηρούνται γενικά σε δείγματα αίματος από ανθρώπους που ανέκαμψαν από την ασθένεια, ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα αντισώματα στην περίπτωση των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» ασθενών που έχουν αναρρώσει.

"Αυτά τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από τη φυσική λοίμωξη, με μία δόση τόσο χαμηλή όσο είναι τα 25 mg", δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι η τελική φάση των δοκιμών θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το δυνητικό εμβόλιο της Moderna περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA, το οποίο παρήχθη σε εργαστήριο. Το mRNA είναι ένας γενετικός κώδικας που λέει στα κύτταρα τι πρέπει να ανοικοδομηθεί -στην περίπτωση αυτή, ένα αντιγόνο, που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση κατά του ιού.


Πηγή: Euro2day