Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ενεργοποιούνται τα άυλα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις

Τέλος στην αναμονή, τις ουρές και τα χρονοβόρα ραντεβού στους γιατρούς είτε για συνταγογράφηση φαρμάκων είτε για παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, μπαίνει με τη νέα εφαρμογή που προστίθεται στο gov.gr.

Η άυλη συνταγογράφηση, μια υπηρεσία η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για φάρμακα, επεκτείνεται και στις ιατρικές εξετάσεις με τα άυλα παραπεμπτικά, που υποστηρίζουν την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών -μια πρωτοβουλία που αναμένεται να εξυπηρετήσει χιλιάδες χρονίως πάσχοντες αλλά και οικογένειες με παιδιά που υποβάλλονται σε τακτικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία).



«Στην ουσία χτίζουμε την υποδομή και το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού, του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία σημαντικότατη τομή στον τρόπο με τον οποίον συλλέγουμε και διαχειριζόμαστε εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το ίδιο το ιατρικό μας ιστορικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν ψηφιακά τα παραπεμπτικά τους, εξυπηρετούμενοι εξ αποστάσεως, απαλλαγμένοι από χρονοβόρες τυπικές πρακτικές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις θεραπείες ανηλίκων, μόνο μέσα στο 2019 υποβλήθηκαν περισσότερα από 330.000 αιτήματα, με 35.000 οικογένειες να πρέπει σε μηνιαία βάση να διεκπεραιώνουν την ίδια γραφειοκρατική διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ανεβάζουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις στην ψηφιακή πύλη gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Τaxisnet, γλιτώνοντας μετακινήσεις και προσωπικές επαφές. Σκανάρουν και υποβάλουν τα έγγραφα και ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την επιτυχή υποβολή και πορεία της αίτησης.

«Πολλές από τις υποδομές υπήρχαν εδώ και χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν είχε καθίσει μέχρι σήμερα με τον τρόπο αυτό να βγάλει προϊόντα από τις υποδομές», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προσθήκη διαλειτουργικοτήτων στο gov.gr ώστε να μην είναι απαραίτητη η ανάρτηση εγγράφων από τους ασφαλισμένους, αλλά και να ενσωματωθεί μια λίστα αποζημιώσεων και για άλλες πρόσθετες περιθάλψεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη