Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19

Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια

Οι φαρμακοποιοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν το κοινό κατά της COVID-19, σύμφωνα με τις νομικές τροποποιήσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στο εμβόλιο. Μάλιστα η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει –σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις– και τη χορήγηση εμβολίων, χωρίς να έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.

Η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού κατά της COVID-19 που ετοιμάζει, 


.....θα «επιστρατεύσει», εκτός από τους φαρμακοποιούς, και άλλους επαγγελματίες υγείας με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία, όπως γιατρούς που εργάζονται εκτός του NHS, νοσοκόμους, ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα, ακόμα και φοιτητές.

Όλοι όσοι δεν κατέχουν εμπειρία όμως θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να παρέχουν το εμβόλιο και της COVID-19 και της γρίπης στον πληθυσμό υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου επαγγελματία υγείας.

Προς το παρόν, σύμφωνα με το independentpharmacist.co.uk, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό θα προωθηθούν αυτές οι προτάσεις της κυβέρνησης και εάν θα συμπεριληφθεί το λοιπό προσωπικό των φαρμακείων, όπως βοηθοί και τεχνικοί, στο εργατικό δυναμικό που θα εμβολιάσει τον κόσμο.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού θα αποφασιστούν από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου ξεχωριστά.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε: «Το NHS έχει τεράστια εμπειρία από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων κατά των ασθενειών κάθε χρόνο. Αυτές οι νομικές αλλαγές θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 μόλις περάσει κλινικές δοκιμές και έχει υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους από τη ρυθμιστική αρχή».