Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκινά η "επιχείρηση Ελευθερία" - Εμβόλιο ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο για την Ελλάδα

 


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Και εγένετο… Ελευθερία. Αυτό θα είναι, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, το όνομα της επιχείρησης, που θα σχετίζεται με τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση… φουλάρει τις μηχανές της, προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες ενός προγράμματος, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς τη μετάβαση στην κανονικότητα.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο δεδομένο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα… ανάψει πράσινο φως για το εμβόλιο μία εβδομάδα νωρίτερα. Δηλαδή, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Η προμήθεια των πρώτων εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα γίνει άμεσα και οι εμβολιασμοί δύναται να ξεκινήσουν ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα. Στόχος; Να δομηθεί ένα υψηλό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία και αυτό θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 60% έως 70% της κοινότητας.



"Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου.

Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που θα έχει στα χέρια της και κάθε τρόπο επικοινωνίας, που θα αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της εκστρατείας ενημέρωσης.

Παράλληλα, θα ζητήσει τη συνδρομή όλων των ειδικών, επιστημόνων, φορέων, Επιμελητηρίων, της Εκκλησίας, των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν και αυτοί με τη σειρά τους καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κλείνονται τα ραντεβού, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. "Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτή την πολύ μεγάλη άσκηση με επιτυχία.

Προσοχή όμως, η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Για αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας", τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την έναρξη της εθνικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα:

- Θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

- Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Εάν παραληφθούν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- ενδέχεται, εφόσον χρειαστεί, να δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

- Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

- Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω sms, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

- Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.

"Η ταχύτητα και η συμμετοχή θα είναι δύο σημαντικές πτυχές στην υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να χτιστεί με γρήγορους ρυθμούς ένας ικανός βαθμός ανοσίας στην κοινότητα και να περιοριστεί η δυνατότητα του ιού να διασπείρεται", διαμηνύουν, τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη. 

www.capital.gr