Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca


 Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Πριν από λίγη ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι έως τώρα, δεν έχει ένδειξεις αιτιώδους συνάφειας.

Η Γερμανία ωστόσο αποφάσισε να σταματήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. 

Επίσης τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον με δήλωσή του διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές.



Γαλλια

Η Γαλλία αποφάσισε λίγη ώρα αργότερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , την Τρίτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Ιταλία

Επίσης λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Στη Δανία

Στο μεταξύ, στη Δανία η 60χρονη που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Υπηρεσία Φαρμάκων της χώρας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

naftemporiki.gr