Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Πέτρος Καφανέλης: Με κούριερ μεταφέρονται τα ακριβά φάρμακα! – Αντί η διάθεσή τους να γίνεται μέσω φαρμακείων (βίντεο)

Με εταιρία ταχυμεταφορών μεταφέρονται τα ακριβά φάρμακα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ, Πέτρος Καφανέλης και ζητάει όλα τα φάρμακα να διατίθενται από το φαρμακείο

«Τα φάρμακα υψηλού κόστους θα έπρεπε να είναι στα φαρμακεία, δυστυχώς όμως δεν είναι. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών στη χώρα δημιουργήθηκαν τα κρατικά φαρμακεία για να μειωθούν οι δαπάνες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπέγραψε μια σύμβαση για λίγα φάρμακα τέτοιου υψηλού κόστους, η οποία έληξε τον Φεβρουάριο. Πρέπει η διάθεση των ΦΥΚ να ξαναγυρίσει στην φυσική της ροή, μέσω των φαρμακείων και να δίνεται με αυτό τον τρόπο στους ασθενείς» τονίζει μιλώντας στο larissanet.gr ο πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ., Πέτρος Καφανέλης.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Ελλάδος είναι τα ΦΥΚ να....


.... είναι ετοιμοπαράδοτα από τον συνεταιρισμό στο φαρμακείο και για όλους τους φαρμακοποιούς και όχι για λίγους.

«Όλα τα φάρμακα ανήκουν στο φαρμακείο και δεν μπορεί να είναι άλλα φάρμακα στα ιδιωτικά και άλλα στα κρατικά φαρμακεία. Δεν μπορεί ένα φάρμακο να εξαρτιέται που θα είναι με βάση την τιμή του» επισημαίνει ο κ. Πέτρος Καφανέλης.

«Δόθηκε η δυνατότητα σε εταιρεία κούριερ να μπορεί να μεταφέρει φάρμακα» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σο.Φ.ΛΑ, και αυτό οδηγεί στην εκτόπιση του ίδιου του φαρμακοποιού, του Συνεταιρισμού και του Συλλόγου.
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ο κίνδυνος της διάθεσης ΦΥΚ από εταιρεία κούριερ έγκειται στην διανομή των φαρμάκων καθώς αν δεν παραδοθεί ένα φάρμακο από το φαρμακείο όπως τονίζει ο κ. Καφανέλης «ποιος θα πιστοποιήσει μια ασθένεια, ποιος μια παρενέργεια, ποιος θα συμπληρώσει την κίτρινη κάρτα. Έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη, πιστεύουμε όμως ότι η πολιτεία θα δει το λάθος και θα συζητήσει μαζί μας».

Ένα ακόμη πρόβλημα στη διανομή των φαρμάκων από μεταφορική εταιρεία είναι η διαδικασία μεταφοράς και η κατάλληλη θερμοκρασία, όπως υπογραμμίζει ο Π. Καφανέλης.

«Το φάρμακο από τον συνεταιρισμό μέχρι το φαρμακείο θα έρθει με πολύ αυστηρούς και συγκεκριμένους κανόνες, όπως ορίζει η νομοθεσία. Θα γίνει όπως πρέπει από την μεταφορική; Στο μηχανάκι που έχει από πίσω ένα κουβούκλιο έχει αυτή την διαδικασία; Εγώ αν ήμουν ασθενής σε μια πόλη και έβλεπα να έχει 40 βαθμούς το καλοκαίρι και να μου το μεταφέρει ένα μηχανάκι , θα σκεφτόμουν να το πάρω το φάρμακο» δηλώνει ο κ. Καφανέλης.

«Εδώ παραβιάζεται όποια νομοθεσία υπάρχει. Ο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος για να μιλήσει για το φάρμακο. Πρέπει η πολιτεία να συζητήσει…» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Π. Καφανέλη στο larissanet.gr