Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Απόστολος Βαλτάς σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο Συνιστολόγιο (video)

Τηλεδιάσκεψη με τους διαχειριστές του συνιστολογίου των φαρμακοποιών είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς

Η συνέντευξη διήρκησε πάνω από 3:30 ώρες, τα σημαντικότερα αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Αρχικά μίλησε για τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ που πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στις 45 μέρες, για το ριμπέιτ των εμβολίων που επιστράφηκε με αναδρομική ισχύ στα φαρμακεία καθώς και για τη νέα σύμβαση που επιδιώκεται στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. «Θέλω να βελτιώσω την καθημερινότητα του φαρμακοποιού» τόνισε μειώνοντας τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη γραφειοκρατία. 

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται μέχρι το τέλος του έτους η άυλη εκτέλεση συνταγής χωρίς επικόλληση κουπονιών, η κατάργηση της διατήρησης σε φυσικό χαρτί των δίγραμμων συνταγών ναρκωτικών, κινολονών κλπ. αλλά διατήρηση του αρχείου αυτού σε ψηφιακή μορφή.

Τόνισε πως οι φαρμακοποιοί καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση να....


.... πάρει πίσω τις λανθασμένες ΚΥΑ για άνοιγμα των φαρμακείων τις Κυριακές, ενώ οι όποιοι παραβάτες θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό.  Στο πειθαρχικό θα παραπέπονται και όσοι κάνουν εκπτώσεις σε φάρμακα σε ασφαλιστικά ταμεία με ατομικές συμβάσεις, κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία νομοθεσία.

Επιδίωξή μας είναι να πάρουμε όλα τα ΦΥΚ στα φαρμακεία μας έως 700€ με ποσοστό κέρδους (markup) και όχι με κατ'αποκοπή.

Σε ό,τι αφορά το ΚΑΕΦ ο κ. Βαλτάς είπε πως τα επόμενα χρόνια το ποσό που θα εισπράττει ο απερχόμενος φαρμακοποιός θα αγγίζει τα 25.000€, ενώ ήταν μόλις 12.000€ μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Για τους βοηθούς φαρμακείων και τους φαρμακοϋπαλλήλους που δεν πρόλαβαν να μπουν στην πρώτη λίστα εμβολιασμών, με κινήσεις του ΠΦΣ ο κ. Βαλτάς κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση να υπάρξει και δεύτερη λίστα. Την αντίστοιχη αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι βοηθοί επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Βαλτάς τόνισε πως η ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την κυβέρνηση με τα όποια αρχικά λάθη της, αλλά το μέτρο αυτό βοηθά πλέον τους φαρμακοποιούς να την αντλήσουν διαδικτυακά ακόμα και αν είναι αναπόγραφοι στο μητρώο εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά το στόχο γενοσήμων που έχει θέσει η κυβέρνηση στους φαρμακοποιούς, ο κ. Βαλτάς τόνισε πως θεωρεί αδιανόητο να συνδέεται το μπόνους των φαρμακοποιών με την όποια αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει το clawback από την φαρμακοβιοχανία. Είναι γνωστό ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα που τους οφείλονται από το μπόνους τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε ότι ασχολείται ενεργά και με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε καθεστώς εκχώρησης του ΕΟΠΥΥ από τους οποίους δεν εισπράττεται το ριμπέιτ. Οι συνάδελφοι αυτοί όταν βγουν από την εκχώρηση καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ριμπέιτ που τους αναλογούσε στο διάστημα που ήταν σε αυτήν, δημιουργώντας επιπλέον δυσβάσταχτα έξοδα. Η λύση που επιθυμεί ο ΠΦΣ είναι όταν λήγει η εκχώρηση το ριμπείτ να εισπράττεται σε δόσεις.

Σε ό,τι αφορά το clawback που ζητήθηκε από ορισμένους φαρμακοποιούς στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ο κ. Βαλτάς είπε πως αυτό αφορά την ενοικίαση ορισμένων αναπνευστικών συσκευών που θεωρείται παροχή υπηρεσίας.

Για τα ΜΥΣΥΦΑ ο κ. Βαλτάς είπε πως ο μόνος χώρος πώλησής τους πρέπει να είναι το φυσικό φαρμακείο και όχι τα eshop. Εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ στο οποίο όμως προσέφυγε συνάδελφος φαρμακοποιός που επιθυμεί την πώλησή τους και από το ιντερνετικό κανάλι διανομής....

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του ΠΦΣ ο κ. Βαλτάς είπε πως στην πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια του ανέφερε τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα έπρεπε να δεσμευθεί η κυβέρνηση από τις προγραμματικές κιόλας δηλώσεις στη Βουλή. Αυτές ήταν τα ΜΥΣΥΦΑ να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία και όχι στα σούπερ μάρκετ αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο δεν θα πρέπει να αλλάξει.

Τα μονόευρα από το κλείσιμο των ραντεβού εμβολιασμών θα πληρωθούν μετά την υποβολή ξεχωριστού τιμολογίου που θα εκδώσουμε μέσα στον επόμενο μήνα και για όλο το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τότε, ενώ μετά θα πληρώνονται κάθε μήνα.

Ο κ. Βαλτάς πρόσθεσε ότι επιδίωξή του είναι οι φαρμακοποιοί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια μέσω της πληρωμής υπηρεσιών να βγάζουν τα πάγια έξοδά τους.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου δεν παράλειψε φυσικά να σχολιάσει και την πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ τα self test από τα φαρμακεία. Ξεκαθάρισε πως για λόγους που όλοι μπορούν να αντιληφθούν - και σε καμία περίπτωση οικονομικούς - η διενέργεια τεστ εντός φαρμακείου απαγορεύεται, απόφαση που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Μίλησε για ό,τι προηγήθηκε για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αλλά και πώς προβλέπεται να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για την υπηρεσία αυτή.

Απάντησε επίσης σε πολλά ερωτήματα συναδέλφων στην πρώτη διαδραστική συνέντευξη προέδρου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αυτό που λέμε «βάση» των φαρμακοποιών.

Η συνέντευξη είχε πολύ μεγάλη απήχηση στους φαρμακοποιούς την οποία παρακολουθούσαν ζωντανά σταθερά πάνω από 500 συνάδελφοι ταυτόχρονα, ενώ οι μοναδικοί τηλεθεατές ξεπέρασαν τους 2.500. Έγιναν πάνω από 1.200 σχόλια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μεγαλύτερος μέρος της συνέντευξης στο παρακάτω βίντεο:



FARMAKOPOIOI