Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σημαντική ανάσα για τους φαρμακοποιούς η επί πληρωμή διάθεση 2 εκατομμυρίων self tests την εβδομάδα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία σημαντική αλλαγή που θα δώσει μία οικονομική αλλά και ψυχολογική ανάσα στους φαρμακοποιούς που τις τελευταίες εβδομάδες πιέζονται από το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο των ραντεβού για τα εμβόλια ανέλαβαν τη δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία τους, ισχύει από τη Δευτέρα 10 Μάϊου καθώς από σήμερα οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται από τα φαρμακεία επί πληρωμή ένα test την εβδομάδα ανά εργαζόμενο.

 Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,



 από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε: λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, υποχρεούνται να προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα test κάθε εβδομάδα ανά εργαζόμενο. Οι εργαζόμενοι θα διενεργούν δύο (2) tests ανά εβδομάδα, με το ένα να επιβαρύνει τον εργοδότη.

Πρόκειται για μία απόφαση που πραγματικά δίνει μία ανάσα όχι μόνο στους φαρμακοποιούς αλλά και στην ηγεσία του κλάδου που αναζητούσε ένα σημαντικό δείγμα στήριξης και αναγνώρισης της συνεισφοράς του κλάδου στο αγώνα κατά της COVID 19. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται στα κέρδη της απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τους φαρμακοποιούς υπογραμμίζοντας αφενός το γεγονός «τα Self tests για τους εργοδότες θα παρέχονται από τα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 10.05.2021 ενώ οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα δωρεάν Self tests από την Πέμπτη 13.05.2021», στοιχείο πολύ σημαντικό που δείχνει ότι εισακούστηκε η φωνή του για έναν τρόπο διανομής που να μη φέρνει το όλο σύστημα στα όριά του, σημειώνοντας αφετέρου ότι «πρόκειται για μια τεράστια ύλη καθώς περίπου 2 εκατομμύρια tests την εβδομάδα θα διατίθενται από τα φαρμακεία μας επί πληρωμή».

Πολύ σημαντικό επίσης για τον ΠΦΣ είναι ότι «τα αυτοδιαγνωστικά tests είναι αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία σύμφωνα με τον Νόμο (το Υπ. Εργασίας αναφέρει ότι η διάθεση προς τους εργοδότες γίνεται από τα φαρμακεία)».

Μάλιστα παρακαλεί τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους να καταγγείλουν περιπτώσεις διάθεσης τους από άλλα σημεία πώλησης, κάτι που ήδη έχει συμβεί με τον ΠΦΣ να έχει στείλει στον ΕΟΦ έγγραφο με τις επιχειρήσεις που παρανόμως διαθέτουν rapid tests κατά παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας (δες εδώ)

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021(λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self–test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self–test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους».


https://dailypharmanews.gr/site/post/19592/Simantiki-anasa-gia-tous-farmakopoious-i-epi-pliromi-diathesi-2-ekatommurion-self-tests-tin-ebdomada?fbclid=IwAR27PINs1wBYgoWSEwzBCTGqjm4uM6XJpKr8BktHyuW_CNicfhkjGuAvM34