Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετά τους πυροσβέστες ακολουθούν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία

Στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ευαίσθητους κλάδους εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση και το πρώτο βήμα έγινε με όσους υπηρετούν στις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) της πυροσβεστικής. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως όσοι δεν το πράξουν τότε θα αντικατασταθούν άμεσα.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προπομπό των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς εκείνο που προέχει είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρωί μια ακόμη σύσκεψη με το πρόεδρο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να συζητηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν σταθερά πτωτική πορεία. Το γεγονός αυτό....


.... επιβεβαιώνεται τόσο από την μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ποιές κατηγορίες εργαζομένων ακολουθούν

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αποτελεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που νοσηλευτές νόσησαν και μετέδωσαν τον κορονοϊό στους ασθενείς, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Το ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που έχει εμβολιαστεί μπορεί να είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετό, ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία από τον κορονοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πως το επίμαχο θέμα θα συζητηθεί το φθινόπωρο όταν θα έχει υποχωρήσει η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία. "Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ, και αφενός να κινδυνεύεις, αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας", είχε πει σε συνέντευξη του στο Star.

Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις, όσον αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για όσους υγειονομικούς αρνηθούν να εμβολιαστούν. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πρότεινε να μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και στην θέση τους να προσλαμβάνονται μη αρνητές του εμβολίου. "Το να δουλεύω σε ένα νοσοκομείο, όπου ο βασικός λόγος είναι να παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και με την άμυαλη συμπεριφορά μου να θέτω σε κίνδυνο την υγεία αυτών, που προσπαθώ να νοσηλεύσω, είναι κάτι που εμένα με προσωπικά με ξεπερνά", είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από το υγειονομικό προσωπικό, οι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους εργάζονται στα γηροκομεία, στα μαιευτήρια και τα βρεφοκομεία. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας, η οποία προήλθε κυρίως από τους εργαζόμενους.

Τα σενάρια για τα προνόμια των εμβολιασμένων


Οι συζητήσεις έχουν "ανάψει" το τελευταίο διάστημα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, για ορισμένα προνόμια που θα πρέπει να έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Η Αριστοτελία Πελώνη, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, είχε τονίσει πως θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από την άλλη οι ειδικοί προβληματίζονται, καθώς δεν επιθυμούν να χωριστούν οι πολίτες σε δύο κατηγορίες.

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την λέξη "προνόμια" και μιλούν για επιπλέον δυνατότητες των εμβολιασμένων, οι οποίες θα αφορούν τις ελεύθερες μετακινήσεις, μέσω της έκδοσης πιστοποιητικού από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, και να μην κάνουν τεστ εκεί που απαιτείται. "Θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών, που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις", είπε στον ΣΚΑΙ ο Μάκης Βορίδης. Όσον αφορά την μη χρησιμοποίηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους, οι λοιμωξιολόγοι είναι αρνητικοί τονίζοντας πως αυτό θα συμβεί όταν το τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρό.