Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Interpol: Λουκέτο σε χιλιάδες ηλεκτρονικά φαρμακεία

Η διεθνής επιχείρηση υπό το συντονισμό της Interpol, με την κωδική ονομασία Pangea XIV, διεξήχθη από 18-25 Μαΐου 2021, με τη συνδρομή αστυνομικών και υγειονομικών αρχών σε 92 χώρες και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν παγκοσμίως 277άτομα, και να κλείσουν 113.020 διαδικτυακοί σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων και διαδικτυακών αγορών, με δραστηριοποίηση στην πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, αξίας άνω των $23 εκατομμυρίων.


Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό παραβάσεων και κατασχέσεων από την πρώτη επιχείρηση Pangea το 2008. Στη χώρα μας σημειώνεται πως υπάρχει θεσμικό κενό και δεν έχει επικυρωθεί η Διεθνής Σύμβαση για τα Φάρμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Medicrime Convention) από το 2011. 
 
Η επιχείρηση Pangea XIV ανέδειξε επίσης ότι οι εγκληματίες εξαργυρώνουν τη ζήτηση προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγιεινής που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19. Περισσότερες από τις μισές ιατρικές συσκευές, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι ήταν προϊόντα απομίμησης και μη εξουσιοδοτημένα σε εργαστηριακές δοκιμές για τον περιορισμό διασποράς της COVID-19. 
 
 
πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος