Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών έχει ήδη ιστορικό χαρακτήρα

Το σημαντικότερο θέμα των διήμερων εργασιών της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το θέμα των συγχωνεύσεων των φαρμακείων ακριβώς λόγω της σημασίας του για το μέλλον της πορείας του κλάδου, οδήγησε τη διοίκηση του Συλλόγου στην απόφαση να επικαλεστεί σχετικό άρθρο του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του και να δώσει συνέχεια στη συνέλευση σε διαδικτυακό περιβάλλον μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με μία όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτή –το ιδανικό όπως πιστεύει η διοίκηση θα ήταν για τον κλάδο να είναι ομόφωνη- απόφαση που στη συνέχεια θα πάει στο υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο ήδη η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική καθώς οι φαρμακοποιοί «διέβησαν τον Ρουβίκωνα» με την απόφασή τους να εγκρίνουν και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το καταστατικό για την ίδρυση επαγγελματικού Ταμείου. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε θέσει στο πρόγραμμα του την υλοποίηση αυτού του διαχρονικού στόχου και ήδη είχε καταθέσει το καταστατικό στην τελευταία (προ πανδημίας) Γενική του Συνέλευση της 22ας Ιουνίου του 2019, το οποίο όμως τότε δεν είχε συζητηθεί λόγω έλλειψης χρόνου.

Ο κ. Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας σε ανάρτηση του στο fb χαιρετίζει την απόφαση κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή» για τους φαρμακοποιούς.

 

 

«Υπερψηφίστηκε εχθές (σ.σ. το Σάββατο 9/10) το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Φαρμακοποιών μετά από προβληματισμούς δεκάδων ετών σε μία ιστορική στιγμή για το σύνολο των συναδέλφων της Χώρας.

Το ψήφισμα αποτελεί την κίνηση με το σημαντικότερο αποτύπωμα στο πλαίσιο της διαγενεακής συναδελφικής μας ευθύνης

Νιώθω Ικανοποίηση για την γενιά μας αφού πέρα από παρατάξεις και τις ιδεολογικές διαφορές μας καταφέραμε να βρούμε κοινό βηματισμό μπροστά στην προοπτική που θα κληροδοτήσουμε στους επόμενους συναδέλφους της Χώρας

Μπράβο

σε όλους !»

 

Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Ζαρογουλίδης επανέλαβε ότι αισθάνθηκε «μεγάλη περηφάνια» την οποία εξέφρασε μάλιστα και από του βήματος στη Γ.Σ.

«Ουσιαστικά», όπως είπε, «ισοπεδώσαμε τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές υπήρχαν μεταξύ μας λαμβάνοντας υπόψιν ότι βρεθήκαμε σε κοινό βηματισμό για να μπορέσουμε να αφήσουμε κάτι ανεξίτηλο για τους επόμενους. Εγώ θα είμαι ένας από αυτούς που θα έχω την ευκαιρία να έχω πρόσβαση σε αυτό το ευεργέτημα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μου μένουν ακόμη 15-20 χρόνια δουλειάς. Υπάρχουν συνάδελφοι που πραγματικά δεν θα το χαρούν αυτό και οι οποίοι το ψήφισαν για τους επόμενους καθαρά. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το συγκινητικό της ιστορίας. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες τέτοιες ενέργειες σε σχέση με τις αντιπαραθέσεις ,τις ιδεολογικές ή εκείνες που αφορούν μία διαφορετική προσέγγιση, για τη στρατηγική με την οποία πρέπει να διαχειριστούμε διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του φαρμακείου. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό για μένα αυτό που έγινε».

Και ήταν και επί της ουσίας σημαντικό, όπως ανέφερε, «εάν λάβει κανείς υπόψη την αποψίλωση των συντάξεων, το κλίμα αβεβαιότητας μέσα στο οποίο κινείται η εθνική οικονομία μ’ ένα πολύ υψηλό χρέος, πολύ πάνω από το 120% με το οποίο μπήκαμε στα μνημόνια. Ταυτόχρονα μιλάμε για συντάξεις πενίας. Δεν υπάρχει αντίκρισμα σε αυτά που καταβάλλουμε ως εισφορές. Ακόμη όμως να προσθέσω ότι ούτε κι αυτά τα εγγυάται κανείς για το μέλλον, οπότε με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό αποταμιευτικό πρόγραμμα το οποίο με κάποιο τρόπο να καλύψει κάποιες ανάγκες μας».

Το κόστος για να προχωρήσει η λειτουργία του επαγγελματικού ταμείου των φαρμακοποιών θα το αναλάβει, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ορίζοντα τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του. «Τα χρήματα για τα έξοδα διαχείρισης που θα έχει το Ταμείο κάθε χρόνο έχουν υπολογιστεί στα 60-70.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό λοιπόν που θα μπορούσε να δώσει ο Πανελλήνιος εάν δεν έδινε κανείς άλλος, θα ήταν αυτό. Μπορεί όμως να μη χρειαστεί να δώσει και τίποτα. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που θα δώσει ο Πανελλήνιος στην ουσία θα είναι χρήματα που θα του επιστραφούν μόλις το Ταμείο έχει πλέον τα τακτικά του έσοδα. Όλα θα εξαρτηθούν από τους συμμετέχοντες στο νέο Ταμείο. Εάν εξαρχής είναι πολλοί τα χρήματα που θα πρέπει να συνεισφέρει ο Πανελλήνιος για να το στηρίξει στα πρώτα του βήματα θα είναι λιγότερα».

Η εγγραφή στο Επαγγελματικό Ταμείο Φαρμακοποιών είναι προαιρετική και ο Πανελλήνιος, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούκης θα ξεκινήσει άμεσα ενημερωτική εκστρατεία για το θέμα στους φαρμακοποιούς.

Ο κ. Τάσος Τερζής, εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, αναφερόμενος στο θέμα τους Επαγγελματικού Ταμείου μίλησε για «μία πρωτοβουλία που συζητιόταν πάρα πολύ καιρό στον κλάδο των φαρμακοποιών, υπάρχει ήδη σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα για κάποιον που θα βγει κάποια στιγμή στη σύνταξη. Καλώς θεωρώ ότι υπερψηφίστηκε, καλώς να δημιουργηθεί. Δεν είναι υποχρεωτικό. Όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει. Δεν είναι θέμα ιδεολογικό. Πρέπει να υπάρχει ως εργαλείο και από εκεί και πέρα όποιος θέλει μπορεί να το χρησιμοποιήσει».

Τέλος ο κ. Μανώλης Κατσαράκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων αναφέρθηκε σ’ ένα σημείο πολύ σημαντικό που βοήθησε στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου θέματος και είχε να κάνει με το γεγονός ότι «οι προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει για το Επαγγελματικό Ταμείο δεν είχαν γίνει από καθ’ ύλην αρμόδιους αναλογιστές, όπως θα έπρεπε. Αυτό έγινε από την παρούσα διοίκηση και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια ήρθε να (ο αναλογιστής) παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση η οποίαν τέθηκε υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου».

Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε ως μοντέλο, όπως είπε ο κ. Κατσαράκης, αυτό που ήδη έχει κάνει πολύ πετυχημένα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ιδρύοντας επαγγελματικό Ταμείο στο οποίο μάλιστα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι υγειονομικοί.

 

πηγή: dailypharmanews