Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Στο τραπέζι και τέταρτη δόση εμβολίου – Ποιους αφορά

Για τέταρτη δόση εμβολίου συζητά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλους όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ενώ σχετική ανακοίνωση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης δεν αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν πάνω στο τρίμηνο, όταν και λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινήσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες και θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο (3 ή 6 μήνες μετά) για τη δεύτερη δόση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» κλείνει κάθε συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους 50 ετών και άνω.

Σημείωσε ότι η κίνηση των εμβολιασμών έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 68% στο γενικό πληθυσμό και 78% στον ενήλικο πληθυσμό. «Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή στη συζήτηση για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το εάν η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι στους 9 ή στους 12 μήνες από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός. «Ως ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συζήτηση δείχνει ότι πάμε προς τους 9 μήνες γιατί αυτή είναι και η πρόταση της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, η αναμνηστική δόση να έχει γίνει στον 7ο μήνα, διαφορετικά λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, θα ισχύει μεν το πιστοποιητικό για τους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο, αλλά δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα πρέπει να κάνουν τα τεστ που κάνουν οι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες από τους 6 μήνες που ίσχυε (180 ημέρες). Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα ρυθμίζονται θέματα για ανθρώπους που είχαν κάνει έναν προγραμματισμό με βάση το εξάμηνο, ώστε να έχουν ένα χρονικό περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

 

πηγή: ΕΡΤ