Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά πάντων με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων

 


Ευθείες βολές κατά φαρμακαποθηκών που κάνουν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αλλά και του ΕΟΦ, έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο iEidiseis για τις ελλείψεις φαρμάκων που είναι σταθερά πολλές τα τελευταία χρόνια…


Παρότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι φαρμακαποθήκες να εξάγουν μόνο όταν έχουν εξασφαλίσει πρώτα την επάρκεια στη χώρα, κάποιοι φαίνεται να βρίσκουν τρόπους παράκαμψής τους. Ο κ. Βαλτάς αναρωτιέται για τις τελευταίες εξελίξεις με προσφυγή των φαρμακαποθηκαρίων κατά της νομολογίας αλλά και για την υποχώρηση του ΕΟΦ στο θέμα… 



1. Πόσο συχνά το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις και σε ποια είδη φαρμάκων; Έχετε ενδεικτική λίστα;

Είναι μια καθημερινότητα για τα φαρμακεία, διαχρονικό πρόβλημα που κατά καιρούς επιδεινώνεται. Αλλά μάς απασχολεί συνεχώς και για το λόγο αυτό ζητήσαμε σε συσκέψεις να βρεθούν λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια στη αγορά.


Πρώτον γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στο ότι στην Ελλάδα έχουμε τις φθηνότερες τιμές της ΕΕ. Για παράδειγμα, φάρμακα που είναι για αναπνευστικές παθήσεις που στοιχίζουν 2,5 ευρώ στην Ελλάδα σε άλλη χώρα της Ευρώπης στοιχίζουν 15 ευρώ. Έχουμε και διαφορά 4,5 ευρώ στην Ελλάδα και 35 ευρώ σε άλλη χώρα. Αρκετές φαρμακαποθήκες χωρίς να εξασφαλίσουν την επάρκεια στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο νόμος, τα εξάγουν επειδή οι τιμές είναι πολύ πιο ακριβές στο εξωτερικό και υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Εξάλλου έχουμε μετά τις γιορτές και νέο Δελτίο Τιμών που αποσυντόνισε την αγορά. 

Αλλά αν ο ΕΟΦ έκανε ελέγχους για την επάρκεια, θα απαγόρευσε τις εξαγωγές αυτών των φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι πολίτες να διακόπτουν ή να αλλάζουν την θεραπεία τους επειδή δεν βρίσκονται τα φάρμακά τους στα ελληνικά ράφια αλλά στα γερμανικά ή αλλού…


Στη προκειμένη περίπτωση είναι σε έλλειψη καρδιολογικά, αναπνευστικές συσκευές αντιδιαβητικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση. Και η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων διακοπών οπότε έκλεισαν και οι φαρμακευτικές για μερικές μέρες και δεν έγιναν παραδόσεις. 

2- Τι ενέργειες έχει κάνει ο ΠΦΣ και ποιους έχει ενημερώσει για το πρόβλημα;

Οι επαφές και οι διαμαρτυρίες στο υπουργείο και τον ΕΟΦ είναι συνεχείς. Πριν 2 χρόνια σε συνάντηση του τότε ηγεσία του υπουργείου, Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη με τον κ. Φιλίππου πρόεδρο του ΕΟΦ, συμφωνήσαμε διάφορα μέτρα. Και τότε βγήκαν ουσιαστικές απαγορεύσεις εξαγωγών και αποφασίστηκε να συλλέγονται στοιχεία από τον ΠΦΣ που θα τα δίνει στον ΕΟΦ για έλεγχο και αυτός μέσω εφαρμογής θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ και αυτή τους γιατρούς ότι λείπει το συγκεκριμένο φάρμακο ώστε να μην το συνταγογραφούν. Να γίνεται δηλαδή ζωντανή ενημέρωση του γιατρού, Αλλά ενώ εμείς την ετοιμάσαμε την εφαρμογή, ο ΕΟΦ δεν το έχει ως άμεση προτεραιότητα λόγω κορωνοϊού και χρειάζεται -μάς λέει τώρα- να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας. Δηλαδή κωλυσιεργούν. 

3- Δεδομένου ότι υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις παράλληλες εξαγωγές ώστε να μην δημιουργούνται ελλείψεις, πως καταφέρνουν να τις κάνουν;

Δεν εφαρμόζεται επακριβώς ο νόμος. Αν η Πολιτεία δεν διασταυρώσει τα στοιχεία, τότε εξάγεται ελεύθερα το φάρμακο. Ο ΕΟΦ προ ημερών ήρε όλες τις απαγορεύσεις διότι οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας να αρθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών. Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε αναβολή για μερικούς μήνες αλλά ο ΕΟΦ εξαιτίας αυτής της δίκης και για λόγους που δεν ξέρω λειτούργησε με τον τρόπο αυτό… 

4- Σχετίζεται η πανδημία με το πρόβλημα; Ή συμβαίνει όπως πάντα για τους ίδιους λόγους;

Η πανδημία δεν σχετίζεται. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται δεν οφείλονται στα έκτακτα μέτρα. Εδώ η λίστα με τα φάρμακα σε έλλειψη ανανεώνεται κάθε μέρα και είναι σταθερά μακρά επί χρόνια. Αν προσθέσουμε όχι μόνο να αμιγώς σε έλλειψη αλλά και αυτά που είναι σε περιορισμένες ποσότητες, τότε ξεπερνούν τα 150 σκευάσματα κάθε μέρα. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έστειλε το βράδυ της Κυριακής το ακόλουθο δελτίο τύπου: 

Ενημερωθήκαμε ότι στις 25 Ιανουαρίου επρόκειτο να συζητηθούν ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβούλιου της Επικρατείας , αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που πραγματοποιούν εξαγωγές. Η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως αναβλήθηκε. 

Την ώρα που ο Έλληνας πολίτης αδυνατεί να βρει το φάρμακό του και ο φαρμακοποιός αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει, η μεθόδευση αυτή εκ μέρους των φαρμακαποθηκαρίων , δείχνει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά τους, αφού μέσω των αιτήσεων ακυρώσεως εκβιάζουν την Πολιτεία για την άρση των αναγκαίων απαγορεύσεων εξαγωγών. 

Βάσει των παραπάνω θεωρούμε εκτός κάθε λογικής την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ με την οποία αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων , εξαιτίας συγκεκριμένων δικαστικών ενεργειών. 

Ζητούμε από τον ΕΟΦ επιτέλους να τολμήσει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων, που γίνονται με στόχο αποκλειστικά το οικονομικό όφελος ορισμένων, κάνοντας χρήση του καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων που έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα ο ΠΦΣ στη Διοίκηση του Οργανισμού. 

Αυτή οφείλει να είναι η απάντηση του ΕΟΦ σε όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες , για να μην στερείται ο πολίτης το Φάρμακο του. 

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπερισχύουν της Υγείας του πολίτη.