Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU (11/2/2022)

Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Οικονομικής Ένταξης,  Élisabeth Borne ανέφερε ως προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας την προώθηση της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων, τα κοινωνικά μοντέλα χωρίς αποκλεισμούς, τις πιο ανθεκτικές κοινωνίες, τηνολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για έναν δίκαιο κατώτατο μισθό καθώς και να σημειωθεί  σημαντική πρόοδος στον φάκελο της διαφάνειας των αμοιβών. 
Στις 26 Ιανουαρίου 2022, η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Barbara Pompili παρουσίασε στους ευρωβουλευτές τέσσερις προτεραιότητες για το έργο της Γαλλικής Προεδρίας για την περιβαλλοντική πολιτική: το πακέτο Fit for 55 για το κλίμα, όπου στοχεύει να γίνει θέση του Συμβουλίου έως τον Ιούνιο,τη  βιοποικιλότητα, τηνκυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των στρατηγικών για τα απόβλητα. και το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον.
Στις 27 Ιανουαρίου 2022, ο Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας Olivier Véran δήλωσε ότι η γαλλική Προεδρία θα επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία. για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια υγεία, το μέλλον της Ένωσης Υγείας, την ψυχική υγεία, την ψηφιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για τις σπάνιες ασθένειες και τη μικροβιακή αντοχή.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τα κράτη να μην άρουν ακόμα τους περιορισμούς και τα μέτρα παρόλο που έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμών  γιατί η μεγάλη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων μπορεί να οδηγήσει και σε περισσότερους θανάτους.
Ο Van Kerkhove του ΠΟΥ αποκάλυψε την Τρίτη τη νέα επιστημονική συμβουλευτική ομάδα που εξετάζει την προέλευση του κορωνοϊού και τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κατάστασης όπως αυτή στο μέλλον. Η ομάδα αυτή  έχει ήδη συνεδριάσει περίπου έξι φορές  και ετοιμάζει την πρώτη της έκθεση.
Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ προσφέρουν εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και 23 χώρες (από τις 26 χώρες που ανταποκρίθηκαν) προσφέρουν σε όλα τα παιδιά ηλικίας 5−11 ετών. Είκοσι δύο χώρες συνιστούν συγκεκριμένα εμβόλια κατά του COVID-19 για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Η προσαρμογή βασίζεται κυρίως σε ειδικές για την ηλικία συστάσεις. Δεκαεννέα χώρες έχουν αλλάξει τη στρατηγική εμβολιασμού τους υπό το φως της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Omicron (VOC), με την πλειονότητα των χωρών να έχουν μειώσει το χρονοδιάγραμμα χορήγησης της αναμνηστικής δόσης μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Στην πλειονότητα των χωρών ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Έξι χώρες έχουν θεσπίσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, ιδίως για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή/και εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, και δύο χώρες σχεδιάζουν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στο μέλλον.
Ένας νέος οδηγός από τον ΠΟΥ/Ευρώπη, που κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2022 ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου 2022, θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα οφέλη των υφιστάμενων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου στη χώρα τους και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε νέα προγράμματα.
Ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 και θα μείνει ανοιχτή έως τις 4 Απριλίου 2022 στο Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η «Συζήτηση δεδομένων - η γνώμη σας για τη δεύτερη ζωή των δεδομένων υγείας» που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να προκαλέσει προβληματισμό και να συμμετάσχει σε ανταλλαγές με και μεταξύ των πολιτών σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων υγείας τους. 
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες καταναλωτών το 2019-2020 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση ορισμένων από τα φάρμακα που χρειάζονται. Οι ελλείψεις επηρεάζουν συχνά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, και σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που αντιμετώπισαν έλλειψη φαρμάκων είχαν υποστεί επιπλοκές στην υγεία τους. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Test Achats/Test Aankoop (Βέλγιο), την Altroconsumo (Ιταλία), την DECO (Πορτογαλία), την OCU (Ισπανία) τον Νοέμβριο του 2020 και την Forbrukerrådet (Νορβηγία) τον Δεκέμβριο του 2019.
Η Επιτροπή δρομολογεί 4 δράσεις για τον καρκίνο και αυτές είναι :α) το Cancer Inequalities Registry, β) σχέδιο για την επέκταση του προσχηματικού ελέγχου στον καρκίνο του προστάτη , του πνεύμονα και του στομάχου, γ) δημιουργία σχεδίου με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μέχρι το 2030 και δ) τη δημιουργία ενός δικτύου νέων ατόμων που κατάφεραν και αντιμετώπισαν τον καρκίνου.
Υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία της ομάδας για τη διερεύνηση της τιμολόγησης των φαρμάκων. Το όλο σχέδιο είναι ακόμα υπό συζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημοσίευσαν σήμερα ένα έγγραφο πολιτικής για τη βελτίωση της φροντίδας του καρκίνου με περιορισμένο προϋπολογισμό. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα των δεδομένων που συνέλεξε η ESMO στην προσπάθεια να βελτιώσει τη φροντίδα του καρκίνου στο Καζακστάν.
Ο κανονισμός που ενισχύει τον ρόλο του EMA στην ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αυτό ολοκληρώνει επίσημα τη νομοθετική διαδικασία για έναν σημαντικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ την επόμενη ημέρα αυτής της δημοσίευσης και εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2022, εκτός από τις διατάξεις σχετικά με τις ελλείψεις κρίσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που θα ισχύουν από τις 2 Φεβρουαρίου 2023

Φινλανδία: Περισσότερα από 20 φαρμακεία περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα διασύνδεσης μεταξύ των φαρμακείων και υπηρεσιών υγείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να μειωθούν τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη. 

Γαλλία: Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό το 46% των εμβολιασμών έγινε από γιατρούς, το 34% έγινε από φαρμακοποιούς και το 20% από νοσηλευτές. Όσο αφορά τον εμβολιασμό για COVID-19 τον Ιανουάριο 2022 το 60% των εμβολίων δόθηκαν από φαρμακοποιούς, το 25% από γιατρούς και το 15% από νοσηλευτές. Η HAS  συνιστά την επέκταση του εμβολιασμού στο φαρμακείο σε όλα τα μη ζωντανά εμβόλια στο επίσημο πρόγραμμα εμβολιασμού. Επίσης ζητά να τους επιτραπεί να συνταγογραφούν όλα αυτά τα εμβόλια (εκτός από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β και τη λύσσα) σε όλους τους ασθενείς 16 ετών+ εκτός από ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Εκκρεμεί η τελική κυβερνητική απόφαση.

Γερμανία: Ο αριθμός των φαρμακείων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 292 θέσεις στο τέλος του 2021. Ωστόσο, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών μειώθηκε ακόμα περισσότερο.Η πυκνότητα των φαρμακείων στη Γερμανία είναι μόνο 22 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους και είναι επομένως πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (32).

Πορτογαλία: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα φαρμακεία συνέβαλαν στην αύξηση της προσβασιμότητας για τη διενέργεια rapid-test για COVID-19 καθώς και για τη διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ. Ιδιαίτερα αυτό φάνηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα φαρμακεία συγχρόνως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών στον πληθυσμό αλλά και ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την υγεία 

Πορτογαλία: Μια εθνική, πολυκεντρική μελέτη διεξήχθη σε φαρμακεία της πορτογαλικής κοινότητας τον Απρίλιο του 2019. Υπολογίστηκε το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν ελλείψεις φαρμάκων, τύποι φαρμάκων που επηρεάστηκαν και  συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας. Αυτή η εθνική μελέτη έδειξε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία είναι ένα εθνικό πρόβλημα με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να μετριαστούν.

Ισπανία: Οι Ισπανοί φαρμακοποιοί  προωθούν τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, που θα αποτελείται από 14 οργανισμούς υψηλού κύρους. Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Ενώσεων, Jesús Aguilar, δήλωσε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν συμμετοχικό και ανοιχτό χώρο, ένα εργαστήριο ιδεών με κοινωνικό αντίκτυπο που θα συμβάλει στην επιτάχυνση των μετασχηματισμών και των προκλήσεων που προβλέπονται στο 2030 Αναπτυξιακή Στρατηγική της Κυβέρνησης της Ισπανίας».