Μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε τα εξής:

Η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις.

Εάν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις, θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίστηκαν από τον Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχει δοθεί εντολή και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζεται το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%.



Εάν δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%. Το καλοκαίρι, αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων.

"Εάν και εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου κάποια στιγμή, είναι κάτι το οποίο θα έρθει το υπουργείο Υγείας να το διαχειριστεί. Αυτή τη στιγμή, αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε. Και σε αυτό τον προϋπολογισμό κάνουμε τις πολιτικές μας", σημείωσε.

Κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει ήδη το budget όλης της χρονιάς με τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. 

Υπάρχουν σε αυτό τα πλαίσιο - μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρος - που θα βγουν και θα πάνε στην αρνητική λίστα από την 1η Απριλίου, με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει.

Η συνολική δαπάνη D σιδήρου, ασβεστίου μαγνησίου των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25, το πολύ 30 εκατομμύρια. Θα υπάρξει εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα γίνουν αλλαγές και στο 80/20, αλλά και στο πλαίσιο της εξομοίωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή.

Clawback

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το clawback του 1,5 δισεκαρομμυρίου ευρώ δεν είναι βιώσιμο: "Δεν είναι δυνατόν τα 850 εκατομμύρια στο retail, τα 500 εκατομμύρια, 1,65 δισεκατομμύριο κλείνει το νοσοκομειακό τα 550 εκατομμύρια στο νοσοκομειακό, τα 140 εκατομμύρια στο 1Α. Δεν είναι δυνατόν. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε", τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να βρεθεί η πραγματική κατανάλωση και να βάλουμε τα χρήματα που υπάρχουν σε αυτή: "Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της διαδρομής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το 2022 με πολύ καλύτερους όρους", εξήγησε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, είπε: "Αν έχετε ένα claw back 45, 50, 55, 60% αυτό λογίζεται ως clawback. Αν μου το δώσετε το αντίστοιχο ως έκπτωση, εγώ θα εμφανιστώ στους θεσμούς και θα πω ορίστε, δεν υπάρχει clawback".

Κόφτες συνταγογράφησης

Όπως ανέφερε, η μεγάλη δουλειά της Πολιτείας είναι με την επιτροπή η οποία λειτουργεί, να γίνει μεγάλη προσπάθεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των κοφτών συνταγογράφησης οι οποίοι θα υπάρξουν, καθώς επίσης και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρονικό και ψηφιακό φάκελο. Όταν θα έχουμε πια εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο στα δημόσια νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι συνολικά καλύτερα.

"Αυτό όμως πάλι επειδή πρέπει να μιλάμε με μια ειλικρίνεια είναι μια εξίσωση που ξεκινάει τώρα και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το επόμενο τρίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την πορεία η οποία θα ακολουθηθεί.

"Δεν υπάρχει περίπτωση, να είμαι ο υπουργός που θα γυρίσω και θα πω ότι δεν πιάσαμε τον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, για τα 250.000.000 που δίνουμε στην φαρμακοβιομηχανία, που έχουμε αναλάβει ένα κόστος αυτών των 50.000.000, δεν πρόκειται ως ηγεσία, να πάμε στον Πρωθυπουργό και να του πούμε, δεν πιάσαμε τον στόχο. Ο στόχος αυτός θα πιαστεί", υπογράμμισε.

CoViD

O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε πως ένα κομμάτι της δαπάνης αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με CoViD κατά τη διάρκεια του 2021. Είναι ένα ποσό που προσεγγίζει τα 90.000.000 ευρώ και γίνεται εκεί πέρα και μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με έναν πιο εξορθολογισμένο τρόπο.

"Αυτό είναι ένα ποσό το οποίο ως κυβέρνηση το συζητάμε και το εξετάζουμε. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω θα είμαι έτοιμος το αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινώσουμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το ποσό", εξήγησε. 

"Τέλη Απριλίου προς τέλη Μαΐου, θα ξέρουμε ποια από τα μέτρα τα οποία σας είπα, θα εφαρμοστούν", κατέληξε.

www.iatronet.gr