Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Απ. Βαλτάς: Το φαρμακείο του πάγκου αποτελεί παρελθόν

Χωρίς να σημειωθεί καμία κυβερνητική αντίδραση και μετά από 6 χρόνια στασιμότητας και δεκάδες συναντήσεις και ζυμώσεις ο κύβος ερρίφθη: Όλα τα ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν αποκλειστικά στο χώρο του φυσικού φαρμακείου και διακινούνται μόνο δια χειρός φαρμακοποιού.
 
Η «καυτή πατάτα» των τελικών διαπραγματεύσεων που διαχειρίστηκε η παρούσα ηγεσία του ΠΦΣ αποτελούσε και το βασικότερο θεσμικό αίτημα των φαρμακοποιών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι και ζητούσαν αυτή η κατηγορία φαρμάκων να μη διακινείται από τα e-shop των φαρμακείων ή και από άλλα πιθανά κανάλια διανομής. 
 
Τα βασικά επιχειρήματα που ανέπτυξε το προεδρείο του ΠΦΣ προς την κυβέρνηση είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η διακίνηση των ΜΗΣΥΦΑ δια χειρός φαρμακοποιού μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των καταναλωτών και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η πολυφαρμακία και η υπερδοσολογία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς:
 
 
«Τα φάρμακα είναι κοινωνικό αγαθό που δίνεται από τα χέρια του φαρμακοποιού στο φυσικό χώρο του φαρμακείου και δεν αποτελεί αντικείμενο ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης. Η στρατηγική μας δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτόν το στόχο. Προετοιμάζουμε το σύγχρονο φαρμακείο, το οποίο εκτός από αγαθά υγείας θα εξασφαλίζει και την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών υγείας.»
Μετά την κατοχύρωση των ΜΗΣΥΦΑ από τα φυσικά φαρμακεία έπονται ραγδαίες αλλαγές και στις υπηρεσίες που θα παρέχονται από αυτά προς τους πολίτες. Όπως αποκάλυψε ο Α. Βαλτάς, τους επόμενους μήνες η έννοια του φαρμακείου του πάγκου, όπως την γνωρίσαμε πριν από 15 χρόνια, δεν θα υπάρχει.
 
«Θα παρέχουμε υπηρεσίες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα»
 
Το φαρμακείο θα απογειωθεί με υπηρεσίες και συμβουλευτική (πρόσβαση σε φάκελο ασθενών, εκπαίδευση σε αναπνευστικές συσκευές, διαχείριση του βάρους και του καπνίσματος, τροφοδοσία των επίσημων αρχών με στατιστικά δεδομένα που θα συλλέγονται), ενώ και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί διαρκώς θα εκπαιδεύονται στις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.
 
Υπό αυτή την έννοια το σημερινό μικρομεσαίο φαρμακείο θα έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές (εκτός από τις συνενώσεις και τις συνεργασίες) όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να εξελιχθεί σε ένα «ζωντανό κύτταρο» παροχής υγείας και ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής του.
 
πηγή: f.daily